Nagyvilág

A csehek költenek a legtöbbet alkoholra

alkohol (alkohol)
alkohol (alkohol)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alkoholfogyasztási szokásokat vizsgáló felmérése alapján a Nezavisne Novine című boszniai napilap kiszámította, hogy az átlagfizetésekhez és a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva a legtöbbet a csehek költik alkoholra. Magyarország nem szerepelt a listán.

Ön szerint, ha Magyarország szerepelne a felmérésben, hányadik lenne?

A cseheket a szlovének, az ausztrálok, az örmények, a bolgárok és a spanyolok követik. A hetedik helyen Bosznia-Hercegovina áll, ami a lap szerint azért megdöbbentő, mert az ország ezzel Oroszországot is megelőzi. A tízes listára még Fehéroroszország és Görögország lakói “itták fel” magukat. (Magyarország nem szerepel a felmérésben.)

A WHO adatai szerint egy átlagos boszniai lakos évente 9,6 liter alkoholt fogyaszt, ami a többi országhoz viszonyítva nem magas. A lista hetedik helyét mégis annak köszönhetően tudhatja magának az alig négymilliós ország, hogy a lakosok a bevételeikhez képest jelentős összegeket költenek italra.

A legtöbbet alkoholpárlatokra, egészen pontosan pálinkára és likőrre költik (73 százalék), ezt a sör követi (23 százalék), és csak a fennmaradó 4 százalékért vásárolnak bort a Boszniában élők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik