Szórakozás

Mi kerül a kályhába?

Tüzifa pakolás (tüzifa, tüzelő, traktor, )
Tüzifa pakolás (tüzifa, tüzelő, traktor, )

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot a fűtési szezonra. Tippeket, hogyan és kitől vegyünk tűzifát, miként előzzük meg az átveréseket.

Bár az időjárás nem vesz róla tudomást, alig több mint egy hónap van hátra a meteorológiai tél beköszöntéig. A hirdetési újságokban egyre másra jelennek meg a tüzépek és más tűzifaárusok olykor kedvező, máskor igen borsos ajánlatai, ugyanakkor a tisztességes eladók mellett lassan a csaló, házaló faárusok feltűnésére is számítani lehet. Összeszedtünk néhány tippet, hasznos tanácsot a téli favásárlás előtt állóknak.

Drágul, mégis népszerű

Az elmúlt évtizedekben a földgáz és a távhő alapú fűtési rendszerek mellett a fatüzeléses kályhák és kazánok terjedtek el leginkább Magyarországon. Becslések szerint több mint hatszázezer háztartásban fűtenek fával (is) a téli időszakban. Népszerűségének oka, hogy ez számít az egyik legolcsóbb tüzelőanyagnak, még úgy is, hogy az utóbbi időben jelentősen nőtt a fogyasztói ára.

Köbméterben vásároljon!

A fatüzeléssel fűtők körében a legnépszerűbb fafajta a bükk, a tölgy, gyertyán és az akác. A legolcsóbb fáért 1600-1800, a legdrágábbért 2100-2400 forint közötti összeget kérnek mázsánként. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal (NFH) ajánlása szerint ugyanakkor érdemesebb nem tömegben, hanem térfogatban mért és számolt tüzelőt vásárolni.

A tűzifa köbméterben való elszámolása a lehető legpontosabb mennyiség. Míg a nedves tűzifa körülbelül kétszer annyit nyom, mint a száraz, a fa térfogata gyakorlatilag állandónak tekinthető – írja internetes oldalán a fogyasztóvédelem. Az NFH tájékoztatójából az is kiderül, egy köbméter kályhakész bükkfa körülbelül hét mázsa, ugyanennyi gyertyán, illetve akácfa öt és fél, illetve hét és fél mázsa.

Szárazat a melegért, a kéményért és a környezetért

A hivatal egy másik számítást is közöl a fa nedvességtartalma és annak fűtőértéke közti arányokról. E szerint míg a 10 százalékos víztartalmú tüzelőfa fűtőértéke 16 és fél megajoule per kilogramm, addig 50 százalékos nedvességű fáé ennek éppen a fele.

A magasabb fűtőértékű száraz tűzifa kedvezőbb köbméter áron jön ki, ráadásul nem terheli a környezetet a keletkező szén-dioxiddal és nem károsítja a fűtőeszközt – teszik hozzá.

Nézze meg, miért fizet!

Mint a kereskedelem szinte minden területén, a faárusok közt is találni csalókat. Minden évben a fűtési szezon kezdetén megjelennek, az olcsó fát ígérő házaló árusok, akik megpróbálják meglopni, rászedni az embereket.

Alapvetően három elkövetési módszer létezik. Vannak, akik mérlegelés során tévesztik meg a vásárlót, tehát több fát fizettetnek ki vele, mint amennyit valójában megkap. Itt a mérleggel játszanak, de előfordul, hogy a vevő úgy veszi át a fát, hogy meg sem győződik a mennyiségről. Van, hogy előre kifizettetik az áru ellenértékét, de a fát nem szállítják le. Előfordul továbbá olyan, hogy azt állítják, másnak, egy hozzátartozónak már leszállították a fát, és kifizettetik vele, valójában pedig nem is történt teljesítés – mondta el érdeklődésünkre Szenti Szabolcs rendőr százados, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki az ilyen esetek megelőzésének módjairól is beszélt.

Fontos, hogy a vásárlók győződjenek meg arról, hogy mennyi fát kaptak. Csak akkor fizessenek, ha már a fát megkapták és meggyőződtek annak megfelelő minőségéről és mennyiségéről. Ne adjanak úgy át pénzt, hogy arra hivatkoznak, hogy másnak már átadták a fát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik