Szórakozás

Fogadj örökbe, ne vásárolj!

Az állattartás felelősséggel jár. Nemcsak az ennivalóról, a fekhelyről és a játékokról kell gondoskodnod, azt is fontos észben tartanod, hogy egy állatnak rendszeres egészségügyi ellátásra és védőoltásokra van szüksége. De leginkább a gazdi szeretetére, odafigyelésére!

Az állatok nem tárgyak, amiket adunk-veszünk, kidobunk, ha meguntuk, vagy szebbre-fiatalabbra cseréljük, ha megöregedett. Egy állat magunkhoz vétele nagy felelősség, mely 10-18 évre szóló elköteleződést jelent.

Rengetegen szeretnének állatot az otthonukba, és nagyon sokan közülük gondolkodás nélkül tenyésztőtől vásárolják meg a hőn áhított házi kedvencet. A magyarázat egyszerű, utcai „korcs” helyett fajtatiszta állatot szeretnének, bele sem gondolva abba, hogy a nemes felmenőkkel rendelkező állatok semmivel sem különbek keverék társaiknál.


Ha minden szempontot figyelembe véve, alaposan átgondolva úgy döntöttél, hogy újabb taggal gyarapítanád a családodat, akkor ne tenyésztőtől vedd meg egy kisebb vagyonért, hanem nézz szét a hozzád legközelebb eső menhelyen, hisz Magyarországon megközelítőleg 1 millió gazdátlan házi kedvenc él az utcákon, vagy az állatmenhelyeken!

 • Ne ragaszkodj fajtatiszta állathoz! Egy keverék kutyus vagy cica éppen olyan                  kedves, okos és ragaszkodó, mint bármelyik fajtatiszta társa. Sajnos                    manapság egyre több fajtatiszta állat is a menhelyek lakója.
 • Ne ragaszkodj fiatal (kölyök) kiskutyához, kiscicához! Mérlegeld, hogy egy             kölyök állat felnevelése mindig több problémával jár! Ha idősebb, kevésbé                   aktív életet élő ember vagy, vagy nagyon elfoglalt, egy idősebb, nyugodtabb,                 fegyelmezettebb állattal, sokkal nagyobb harmóniában élhetsz! És azt se              feledd, ha egy állatot magad mellé vettél társnak, arról hosszú évekig                             gondoskodnod kell majd!
 • Egyszerre két állat életét is megmented így, hiszen a magadhoz vett kedvenc                   helyére egy másik kerülhet be a menhely oltalmába.
 • Az ilyen helyről beszerzett állatokért általában nem kell pénzt adnod – vagy ha                 mégis, akkor csupán jelképes összeget, amivel a többi menhelyi állat ellátását                 (etetését, gyógyítását, ivartalanítását) támogatod.
 • A menhelyen ápolt, egészséges, legtöbbször ivartalanításon is átesett kisállatot                kapsz. Sajnos ezzel szemben a tenyésztők között sok olyan is akad, akinek           nem az állat egészsége, csupán az anyagi haszonszerzés a fontos.
 • Ha nem teheted meg, hogy állatot tarts otthon, támogass egy menhelyet              anyagilag, élelemmel vagy önkéntes segítségnyújtással!

Ha megteheted, hogy egy négylábú, szőrös gyerekkel gyarapítsd a családod, akkor néhány érv, hogy miért döntöttél jól.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kisállatok jó hatással vannak gazdáikra mind fizikailag, mind mentálisan és érzelmileg:

 • Az állatok jelenléte segít a kisgyermekek szociális, fizikai és érzelmi fejlődésben.
 • Azok a gyerekek, akik valamilyen állatot tartanak, gyakran kevésbé visszahúzódóak és     félősek.
 • Sok gyerek háziállatához fordul vigaszért, amikor szomorú, ideges, fél, vagy ha valami      titkot szeretne megosztani valakivel.
 • A gyerekeknél a háziállattartás fejleszti a másról való gondoskodás képességét.
 • Azok a gyerekek, akiknek a környezetében kutya vagy macska él, kevésbé fogékonyak az allergia kialakulására, mint azok a gyerekek, akiknek nincs háziállata.   Ugyanez igaz az asztma kialakulására is.
 • Akiknek kisállata van, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük, jobban és hamarabb          felgyógyulnak egy sebészeti beavatkozás után, és csökkentett          kockázati tényezőkkel rendelkeznek a kardiovaszkuláris betegségek esetében.
 • A kisállattartók kevesebbszer betegednek meg, súlyos betegségből pedig gyorsabban       épülnek fel.
 • A kisállattartók általában jobban tűrik a feszültséget, tekintve, hogy a házi kedvencek        köztudottan csökkentik a stresszt és ezáltal erősítik az          immunrendszert.
 • A kutya közvetítésével az ember társasághoz jut, kutyusa révén más gazdikkal is    megismerkedik, séta közben beszélget, ismerősöket szerez. Ez különösen a     magányos emberek számára előnyös. Sok idős ember, ha kutyát vagy macskát tart,       tovább is élhet.
 • Végül, de nem utolsó sorban kis kedvencünk megnevettet minket, ezáltal hozzájárul a       mentális egészségünkhöz.

A HEROSZ Budapesti Állatotthon 2013. október 12-én nagy szeretettel vár minden érdeklődőt az Állatok Világnapja alkalmából szervezett Nyílt Napjára, ahol a látogatók egy igazán izgalmas, vidám napot tölthetnek el családjuk, állatbarátok és az otthon védencei társaságában. Idén az eseményre ellátogat, Tornóczky Anita, Falusi Mariann, Kárpáti Rebeka (Miss Universe Hungary 2013) és Besenyei Péter műrepülő világbajnok is, hogy a helyszínen egybegyűltekkel ünnepelje az Állatok Világnapját.

A rendezvény 2013.10.12-én, reggel 10.00 órától délután 15.00 óráig áll nyitva az érdeklődők előtt, Budapest XXII. kerületében, a Brassói és Nyél utca találkozásánál.

További információ!

Ajánlott videó