györgy herceg (györgy herceg)
Szórakozás

Méregdrága érme készül György keresztelőjére

Ötvenezer font (18 millió forint) értékű érme is lesz azok között az emlékérmék között, amelyeket György herceg október 23-i keresztelőjének alkalmából bocsát ki a Királyi Pénzverde.

Az idén július 22-én született királyi sarj tiszteletére legyártandó érmekészletben a legolcsóbb darab 13 fontot, a legdrágább 50 ezer fontot fog érni, a 22 legértékesebb példány egyenként egy kilogramm tiszta aranyat tartalmaz majd – közölte a BBC online hírszolgáltató.

A Királyi Pénzverde illetékesei elmondták: az ezüst és arany változatban is vert érmék elülső oldalát II. Erzsébet angol uralkodó, György herceg dédnagymamájának képmása fogja díszíteni, a hátoldalon pedig a királyi keresztelők egyik szimbólumának számító liliomok és hárfán játszó angyalok lesznek láthatóak.

Nagy-Britanniában hagyománynak számít, hogy a királyi család jeles eseményeinek alkalmára emlékérméket bocsátanak ki, ugyanakkor most fordul elő először, hogy a gesztust a keresztelővel kötik össze.

Az ifjú herceget – Vilmos Cambridge-i herceg és felesége, Katalin hercegnő elsőszülött gyermekét – Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága kereszteli meg a Szent James-palota királyi kápolnájában.

Vilmos herceg és édesapja, Károly walesi herceg után György az Egyesült Királyság trónjának harmadik számú várományosa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik