Szórakozás

Méregdrága érme készül György keresztelőjére

györgy herceg (györgy herceg)
györgy herceg (györgy herceg)

Ötvenezer font (18 millió forint) értékű érme is lesz azok között az emlékérmék között, amelyeket György herceg október 23-i keresztelőjének alkalmából bocsát ki a Királyi Pénzverde.

Az idén július 22-én született királyi sarj tiszteletére legyártandó érmekészletben a legolcsóbb darab 13 fontot, a legdrágább 50 ezer fontot fog érni, a 22 legértékesebb példány egyenként egy kilogramm tiszta aranyat tartalmaz majd – közölte a BBC online hírszolgáltató.

A Királyi Pénzverde illetékesei elmondták: az ezüst és arany változatban is vert érmék elülső oldalát II. Erzsébet angol uralkodó, György herceg dédnagymamájának képmása fogja díszíteni, a hátoldalon pedig a királyi keresztelők egyik szimbólumának számító liliomok és hárfán játszó angyalok lesznek láthatóak.

Nagy-Britanniában hagyománynak számít, hogy a királyi család jeles eseményeinek alkalmára emlékérméket bocsátanak ki, ugyanakkor most fordul elő először, hogy a gesztust a keresztelővel kötik össze.

Az ifjú herceget – Vilmos Cambridge-i herceg és felesége, Katalin hercegnő elsőszülött gyermekét – Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága kereszteli meg a Szent James-palota királyi kápolnájában.

Vilmos herceg és édesapja, Károly walesi herceg után György az Egyesült Királyság trónjának harmadik számú várományosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik