Gazdaság

Nem mindegy, hogy “érem” vagy “érme”

erme(960x640).jpg (érme)
erme(960x640).jpg (érme)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Pénzverő Zrt. semmilyen formában nem áll kapcsolatban a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft.-vel, amely hirdetései szövegében nem teszi egyértelművé, hogy tevékenysége nem minősül pénzkibocsátásnak, és megjelenési formájában azt a látszatot kelti, hogy a jegybankkal szoros együttműködésben áll - közölte az MNB az MTI-vel.

Az elmúlt napokban az MNB tulajdonában álló Magyar Pénzverő Zrt.-hez lakossági bejelentés érkezett, amely szerint a Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. éremértékesítési marketingakciói alkalmasak a vásárlók megtévesztésére, mivel nem hangsúlyozzák azt, hogy nem emlékérmét, hanem érmet kínálnak eladásra – hívta fel a figyelmet közleményében a nemzeti bank.

A köztudatban a törvényes fizetőeszköznek minősülő “érme” és az annak nem minősülő “érem” elnevezés általában összemosódik, annak ellenére, hogy eltérő a szerepük – ismerteti a jegybank.

A Magyar Éremkibocsátó Intézet Kft. elnevezése és tevékenysége azt sugallhatja, hogy valamilyen formában az MNB törvényes fizetőeszköznek minősülő érmekibocsátási tevékenységéhez kötődhet, a jegybank azonban nem áll kapcsolatban a társasággal – szögezik le a közleményben.

Az MNB emlékeztet: Magyarországon kizárólag a jegybank jogosult a törvényes fizetőeszköznek minősülő bankjegy- és érmekibocsátásra, ideértve az emlékbankjegyet és emlékérmét is.

A bankjegyek és érmék kibocsátását, címletét, külső jegyeit, bevonását az MNB elnöke rendeletben hirdeti ki. Az MNB által meghatározott, a pénzforgalom zavartalanságát biztosító mennyiségű forgalmi érmék, valamint az elsősorban numizmatikai célból kibocsátott, de szintén törvényes fizetőeszköznek minősülő emlékérmék előállítása és forgalmazása a Magyar Pénzverő Zrt. feladata – áll a közleményben.

A MÉI küldetése, hogy elégedett gyűjtőket teremtsen és széles körben megismertesse a numizmatikát, ennek érdekében fontosnak tartja a fogalmak következetes használatát – hangsúlyozta az éremkibocsátó társaság. Az “érme” és “érem” kifejezések különböző jelentéssel bíró, egymással fel nem cserélhető fogalmak. A kft. érem-, nem pedig érmekibocsátással foglalkozik, a külföldi emlékérméknek csak forgalmazója, nem kibocsátója – teszik hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik