Szórakozás

Ezért tiltakozik Demjén Ferenc és Kulka János

Több mint ezer művész kéri az Országgyűlést, hogy ne vegyék el a jövedelmüket.

Több mint ezer zenész, művész, író csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amiben arra kérik az Országgyűlést, hogy ne fogadjanak el egy törvénymódosítást.

“Tiltakozunk az ellen, hogy az Országgyűlés több tízezer alkotó és előadó (zenész, író, filmes, képzőművész) zsebéből akarja jogos jövedelmének 25%-át kihúzni. Továbbá a jogdíjainkból saját döntésünk alapján kulturális támogatási célra szánt összegeket is az állami kulturális elosztási rendszerbe (Nemzeti Kulturális Alap) akarja beolvasztani, az NKA forrásait az alkotók és előadók rovására növelve meg” – olvasható a petícióban, amiből kiderül, hogy a NKA saját jogkörben döntene arról, hogy mit kezd azzal az összeggel, amiről a művészek kulturális célokra mondanak le.

“Az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottsága a hazai művésztársadalommal történő bármiféle előzetes egyeztetés, véleménykérés, jelzés nélkül két fontos módosítást akar elérni az október 7-i zárószavazás előtti módosító indítványával. Egyrészt, a művészeket a magánmásolásokért megillető jövedelmek 25%-át átterelnék az NKA-ba. Ezt a pénzt jelenleg maguk a szerzők, előadók, kiadók egyesületei gyűjtik be, és osztják fel a jogosultak között, demokratikusan elfogadott felosztási szabályaik szerint. Illetve, az NKA teljesen saját hatáskörben döntené el, mit kezd azzal az összeggel, amiről az alkotók, előadók – közel száz éves hagyomány alapján – maguk által meghatározott kulturális célokra mondtak le. A jogdíj a szerzők, előadók fizetése. Egyedül a mi jogunk, hogy döntsünk e pénzek sorsa felől. Visszautasítjuk ezt a beavatkozást a magánautonómiánkba, és elvárjuk, hogy bármilyen rendszerszintű módosítás előtt az alkotmányos véleményezési jogunkkal élhessünk. Kérjük az Országgyűlés képviselőit, hogy a módosító indítványt ne támogassák!” – áll a közelményben.

A kezdeményezéshez csatlakozott többek között Zséda, Varga Viktor, Török Ádám, Zorán, Szikora Róbert, Parti Nagy Lajos, Palya Bea, Mező Misi, Kulka János és Demjén Ferenc is.

Fotó: Story4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik