Szórakozás

Árpa: az Argo 2 az első magyar akciófilm

Művér töménytelen mennyiségben, Psycho pucér feneke, nindzsa-Kulka János és vérprofi Árpa Attila – a Hír24 az Argo 2 forgatásán járt, ahol megismerhettük az első igazi magyar akciófilm kulisszatitkait.

Tíz év telt az Argo első részének bemutatása óta, így a kritikusok is nagyon várják, hogy elkészüljön a kultikus film második része. Mi is kíváncsiak voltunk, hol tart az Argo 2, ezért ellátogattunk a forgatásra, és nem kellett csalódnunk.

Fotók: Erdélyi Gábor

Kulka János például egy nindzsát alakít, így már ügyesen bánik a karddal és japánul is megtanult pár mondatot. Elmondása szerint azért vállalta ezt a szerepet, mert rengeteget röhögött a forgatókönyvön. A színész ugyanakkor egy kis sérülést is szerzett a fején. “Az egyik kard megkarcolt, de semmi komoly. Nem kell aggódni” – magyarázta Kulka.

A színész mellett természetesen a régi ismert arcok is feltűnnek, így Tyson is, akit Kiss József játszik.

“Annak idején, amikor bemutatták az első részt, akkor már szó volt róla, hogy lesz második. De eltelt 10 év, így nem nagyon láttam rá esélyt. Már csak azért sem, mert az első részben fejbe lőttek, de mint látszik túléltem” – magyarázta József, aki az elmúlt éveket sem töltötte hasztalanul.

“Van egy építőipari vállalkozásom, abban nyomulok. De nem volt kérdés, hogy belevágok-e az Argo második részébe. Attila rám szabta ezt a szerepet, de azért tény, hogy nem mindenben hasonlítunk Tysonnal, például nagyobb az agyam és az életben nem vagyok olyan agresszív, mint ő” – magyarázta József, aki nem tagadja, hogy inkább kiemelt statisztának tartja magát, mint színésznek. Ettől függetlenül óriási rajongótábora van.

“Mai napig odajönnek, pedig kopasz emberből nagyon sok van. Előfordult, hogy a hangom alapján ismertek fel. A jeleneteinknek pedig most is óriási sikere van az interneten” – tette hozzá.

A forgatás szünetében az egyik stábtagot arról faggattuk, hogy miből készül az a rengeteg művér, amit folyamatosan a színészekre locsoltak, persze nagyon meglepő választ azért nem kaptunk:  “Művérből készül, és van vénás és artériás vér is. Kicsit felhígítjuk és tényleg olyan, mint az igazi” – magyarázta az egyik asszisztens.

A leállásnál Árpa Attila egy hosszabb részletet is megmutatott a készülő filmből és bár a történetet nem ismertük meg jobban, így is szembesülhettünk tankkal száguldozó cigányokkal, japán gengszterekkel, sármos Oszter Sándorral és Psycho azaz Bicskey Lukács pucér fenekével. Utóbbi örökre beleégett a retinánkba.

Árpa Attila láthatóan büszke volt az eredményre, kétségtelen, hogy végig pontosan tudta, hogy mit akar és a színészeket kedvesen, de határozottan irányította.

Árpa megjegyezte, hogy az Argo 2 lesz az első igazi magyar akciófilm, de azért a macsó rendező-producer nem tudott kibújni a bőréből. Az interjú előtt például kijelentette, hogy szakított a bulvárral: “Csak néha felhívom őket, egy jót d*gni”. Megígértük neki, hogy ez megszólalás is csak egy rövid numera lesz:

“Tényleg azt gondolom, hogy ez lesz az első akciófilm, hisz még a hetvenes években készült Dögkeselyűk is inkább thriller volt. Még az Argo első részét sem nevezném annak, pedig abban is volt bőven akció. Azt hiszem, hogy erre a műfajra itthon is megvan az igény, csak a megvalósítás lehetősége nem volt meg eddig. A Filmalap azonban szépen mérlegre tette a dolgokat és elismerte, hogy nemcsak művészfilm kell, de közönségfilm is. A mi stábunk edzette magát a hollywoodi produkciókon és ha azt mondtuk, hogy egy nagy robbanást kérünk, akkor azt kaptunk” – magyarázta Árpa, aki reagált arra is, hogy a filmrészletből nekünk először a Kill Bill című film ugrott be.

“Mindenki mást mond, valaki Tarantinót, valaki Guy Ritchiet, más Kusturicát. Ezek mind olyan nevek, amelyeket szívesen hallok és nyugodtan lehet hozzájuk hasonlítani. A film eleje egyébként tele van utalásokkal, nemcsak Kill Bill, de Mission Impossible, vagy A szikla című film jelenetei is felismerhetőek. Erre persze a kritikusok rögtön azt mondják majd, hogy loptam, koppintottam, de aki érti a humort, az tudni fogja, hogy ez nem más, mint egy totális filmőrült tisztelete más mesterek előtt” – mondta Attila, majd megmutatta Kulka János, azaz János szan kardját, amire egy Kill Billből átvett idézetet gravíroztak. Maga a kard is pontos replikája annak, amit Bill a filmben öccsének adott, akit Michael Madsen alakít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik