Szórakozás

Változnak a jogosítványszerzés szabályai

kresz (kresztábla, kresz, elsőbbség adás, )
kresz (kresztábla, kresz, elsőbbség adás, )

Drágulhatnak a tanfolyamok is.

Október elsejétől a B kategóriás jogsit csak úgy lehet megszerezni, ha a tanuló minimum 30 órát és 580 kilométert levezetett.

Az elméleti képzés terén is történtek változások. A KRESZ-tanfolyam első napjától kezdve kilenc hónapja lesz a tanulónak arra,vizsgára jelentkezzen,amit tizenkét hónapon belül le is kell tennie. Ha ezt elmulasztja, újra részt kell vennie az oktatáson.

Az új rendelet célja az, hogy gyakorlottabb, rutinosabb vezetők kerüljenek ki az utakra – olvasható a kreszvaltozás.hu-n.

Bújtatott költségei lehetnek a változásnak. Az 580 kilométert a megadott óraszámon belül kell elérniük az oktatóknak, de ezen felül még pótórákra is kötelezhetik a tanuló vezetőket. A Duol.hu által megkérdezett oktató szerint, erre csak akkor kerülhet sor, ha a tanuló még nem rendelkezik a vizsgához szükséges tudással. A becsületes oktatók eddig sem a “lehúzásra” mentek-tette hozzá.

Mivel csökkentették az oktatók által egy hónap alatt leadható órák számát, így az autósiskolák minden bizonnyal emelni fognak az óradíjakon – mondta Harkai Zoltán, a pécsi Kék T Autósiskola vezetője a Pécsistop.hu-nak.

“Jelenleg 2800 forint az iskola óradíja, ami eléggé alacsony, ha a 4 milliós autókkal és a 430 forintos benzinárakkal vetik össze.”

A motorkerékpáros képzésben is történtek változások. Az elméleti tanfolyam és vizsga alól is mentesülnek azok, akik két éven belül jelentkeznek az újabb motoros kategóriára.

A beiratkozás feltételei is módosultak: nem kell orvosi alkalmassági igazolás, a tanulónak elég csak nyilatkoznia arról, hogy megvan az alapfokú iskolai végzettsége, kérésre pedig hallássérült diák is tehet szóbeli vizsgát, egy jelnyelvi tolmács segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik