Szórakozás

Vigyázzunk a kullancsokkal!

kullancs ()
kullancs ()

Manapság már a városokban is egyre több van belőlük. Ha fertőzött a vérszívó, akkor a csípés komoly veszélyekkel járhat.

Fűszálakról, bokrokról, erdőben, városban: bárhol begyűjthetjük őket. Az idei nedves időjárás miatt különösen sok parazita várja a megfelelő alkalmat a vészívásra. A kullanccsal erősen fertőzött területeken érdemes úgy öltözködni,hogy ne férjenek hozzánk, a védőoltás és a kullancsriasztók is megfelelő védelmet nyújthatnak.

Sokan a B-vitaminra esküdnek, de ez nem helyettesítheti a legbiztosabb módszert, az alapos átvizsgálást, amit minden kirándulás után meg kell ejtenünk. A fertőzött kullancs olyan súlyos betegségeket terjeszthet, mint a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás.

A legutóbbi felmérés szerint Magyarországon egyre több olyan terület van, ahol a kullancsok valamilyen betegséget terjesztenek. Akár 10-20, sőt 30 százalékos is lehet egy-egy területen a fertőzött kullancsok aránya. Ezek jelentôs része emberre és állatra is veszélyes. A betegségek korai felismerése életet menthet.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, ami ellen nincs védőoltás. A Lyme kór tünetei általában nem jellegzetesek, így gyakran elsiklunk felette, rég feledésbe merül a hónapokkal esetleg évekkel megelőző kullancscsípés. A késlekedés miatt esetleg maradandó károsodások is kialakulhatnak- írja a webbeteg.hu.

Mikor kell Lyme-kórra gyanakodni? Ha a csípés után influenzára emlékeztető tüneteink lesznek (mérsékelt láz, izomfájdalom, nyirokcsomó duzzanat, enyhe fejfájás), valamint a későbbiekben (a lappangási idő akár több év is lehet!) indokolatlan fáradékonyság, izületi gyulladás, izom- és ínygyulladás, szívritmuszavar, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, esetleg arcidegbénulás jelentkezik.

Jellegzetes bőrtünetei is lehetnek a Lyme-kórnak. A csípés után néhány nappal öt centiméternél nagyobb, gyűrű alakban gyorsan terjedő, piros, nem viszkető folt jelenhet meg, közepén a csípésnyommal.

Ha végtagfájdalom, fejfájás, láz követi a csípést, akkor agyhártyagyulladásra is gondolnunk kell, és azonnal forduljunk orvoshoz!

Hogyan távolítsuk el szakszerűen a kullancsot?

Legfőképpen gyorsan és határozottan. Szerezzünk be megfelelő eszközt, kullancseltávolító csipeszt vagy kanalat. Ha még nem fúródott be mélyen a bőrünkbe, a nyaki részt megragadva, az óramutató járásával ellentétes irányban forgatva, óvatosan kifelé húzva kell eltávolítani.

Figyeljünk rá,hogy ne nyomjuk össze az állatot, hiszen ebben az esetben béltartalma is a véráramunkba juthat.Ha a csipesszel nem sikerül kiszedni, kérjünk orvosi segítséget!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik