„A vitaminok nélkülözhetetlenek bizonyos életfolyamatokhoz, így hiányukban a szervezet működése zavart szenvedhet, kóros állapotok alakulhatnak ki. Ezért újabban a szakemberek nem is egyszerűen vitaminnak, hanem hormonnak tartják. A D-vitamin név nem egyetlen vegyületet jelöl, hanem sok más vitaminhoz hasonlóan több molekulát. Két fő formája van a D2 és a D3, ez az utóbbi a ténylegesen hatásos”- árulta el a professzor a LifePR-nak, aki azt is hozzátette, a D-vitamin-hiány valójában népbetegség.
„A trópusok kivételével az újszülöttektől a fiatalokon át, egészen az idősekig az egész világ D-vitaminhiányban szenved. Magyarországon a lakosság mintegy 80%-a D-vitaminhiányos. Ennek egyik oka, hogy a táplálékokon keresztül nem tudunk elég D2-provitamint juttatni a szervezetünkbe, másrészt nem vagyunk eleget a napon, amely a D2-vitamintból készíti a D3-vitamint. Pedig a szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D-vitamin bevitel Magyarországon 88NE (Nemzetközi Egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400NE. Az utóbbi évek orvosi kutatásai viszont a felnőtteknek 2000 NE mennyiséget ajánl. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a dupláját. Hiánya gyakran szerepet játszik az asztma, a depresszió, a szívbetegség, a diabétesz vagy akár a túlsúlyosság kialakulásában, hogy csak néhányat említsünk sok egyéb egészségügyi probléma mellett”- árulta el Prof. Dr. Ősapay György a szakterület jó ismerője.
Nyáron elegendő a napfény?
A köztudatban elterjedt, hogy a nyári időszakban elég csupán a napfénnyel biztosítanunk a D-vitamin bevitelt. „Ehhez azonban elsődleges feltétel elegendő D2-vitamin fogyasztása étrendünkben. Másrészt gyakran nem elég a napozás a D-vitamin-hiány megelőzéséhez, hiszen olyan helyeken is kialakul a hiány, mint Bogota, Brazília, Kalifornia vagy Costa-Rica. Sok esetben a napsugárzás azért nem elegendő, mert ruhában tartózkodunk a szabadban, vagy mert napolajat használunk a strandon, amely nem engedi a bőrünkbe a D3-vitaminképződéshez szükséges UV-fényt”- mondta Ősapay professzor.
D-vitamin és a porckopás
Összefüggést találtak a plazma D-vitamin szint és az ízületi kopásra való hajlam között. Kellően magas D-vitamin szint tehát megvédhet az ízületek, porcok kopásától, és az azzal járó mozgáskorlátozottságtól és fájdalomtól. Sőt, az is valószínű, hogy az osteoarthritis megléte D- vitamin hiányra utal.
A táplálkozás és a D-vitamin
Tehát táplálék útján csak a szükséges mennyiség töredékét juttatjuk be a szervezetbe, élelmiszereink közül leginkább a tojásban, a májban, a halolajban, és a tengeri halakban fordul elő a D-vitamin. Ám a magyarok átlagban nagyon keveset esznek a halból, ha pedig valaki tojásból próbálja pótolni a mennyiséget, egész fészekaljnyit kellene fogyasztania belőle.