Szórakozás

Arathatnak a fogvatartottak

Ellenőrizték a nagyfai börtön gépeit, megkezdődhet az aratás. A mezőgazdasági munkákat fogvatartottak végzik a gazdaságban.

Valamennyi szemlére kiállított gép részt vehet az aratásban – ezt állapította meg a hétfő este a Nagyfa-Alföld Mezőgazdasági és Vegyesipari Kft.-nél megtartott gépszemle. A Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai büntetés-végrehajtási intézménye mellett működik a cég mezőgazdasági ágazata: 650 hektáron repcét, őszi búzát, kukoricát és napraforgót is termelnek részben a fogva tartottak bevonásával, de nevelnek pulykát és juhot is.

A gépszemléket – amelyet az aratást megelőzően minden esetben kötelező megtartani – hagyományosan az esti órákban rendezik, ilyenkor jól látható, ha a berendezésekből az aratás idején, a porszáraz körneyezetben különösen veszélyes szikra csap ki.

Az ellenőrzést Dani Gyula, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség főelőadója hajtotta végre, megvizsgálva, hogy valamennyi vontatón legyen érvényes tanúsítvánnyal rendelkező porral oltó készülék, a gépek akkumulátorain legyen védőborítás és a berendezések kipufogóján szikra ne távozzon.

A szemlére kiállított kombájnon ellenőrizték a gép testétől kezdve a földig érő láncot is, amely az elektrosztatikus feltöltődéssel szemben biztosít földelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik