Szórakozás
diákmunka (diákmunka, )

Így dolgozhatnak a diákok

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 06. 26. 10:07

Fontos, hogy mindig legyen a diák birtokában egy munkaszerződés.

A nyári szünet sok diák számára nem csak a pihenés időszaka, hanem a munkavégzésé is. Munkát önállóan is lehet vállalni, de a diákok körében az ún. iskolaszövetkezeti forma a legnépszerűbb -tájékoztatta a Szeged24-et a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága.

Általános szabály, hogy  munkaviszonyt  az létesíthet, aki a 16. életévét betöltötte, de az, aki 15 éves elmúlt és nappali tagozatos tanuló is foglalkoztatható, esetükben szükséges azonban a törvényes képviselő hozzájárulása.

Fontos, hogy mindig legyen a diák birtokában egy munkaszerződés, megbízási szerződés, amit mind a diák, mind a munkáltató aláírt. Bármilyen jogviszonyban is kerül sor a diákmunkára, a tanulónak mindenképpen rendelkeznie kell adóazonosító jellel a kifizetéshez.

Aki még nem rendelkezik adóazonosító jellel az a 13T34-es nyomtatvány kitöltésével igényelheti, ami az ügyfélszolgálatokon beszerezhető, vagy a  www.nav.gov.hu honlapról letölthető. A kártya igénylése első 
alkalommal ingyenes.

A diákoknak a megszerzett jövedelemről  az adóévet követő év május 20-ig kell majd bevallást készíteniük a kifizetett jövedelemről szóló igazolások alapján. A bevallásban szereplő fizetendő adót a bevallás benyújtásának határidejéig meg is kell fizetni, az esetleges túlfizetés pedig a bevallásból visszaigényelhető. A bevallás alapját képező kifizetői igazolásokat 5 évig meg kell őrizni.

A bevallás elküldhető elektronikusan az ügyfélkapun keresztül, postai úton, vagy személyesen is beadható. A NAV javasolja, hogy  adóügyeiket a fiatalok intézzék elektronikusan, aminek a kulcsa egy Ügyfélkapu-regisztráció. A regisztrációhoz érvényes személyazonosító okmány valamint egy működő e-mail cím szükséges és a NAV ügyfélszolgálatain, vagy az okmányirodáknál kezdeményezhető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.