Szórakozás
Nem sikerült visszaigényelni a 12 milliárdról az ÁFÁ-t (Nem sikerült visszaigényelni a 12 milliárdról az ÁFÁ-t)

Nem sikerült visszaigényelni a 12 milliárdról az ÁFÁ-t

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 06. 19. 11:19

Egy 12 milliárd forintról szóló, kézzel kiállított, fiktív számlával próbáltak meg ÁFÁ-t visszaigényelni egy szegedi és egy nagykőrösi Kft vezetői. A NAV résen volt, nem utaltak, ellenőriztek.

Korábban a témában:

Egy szegedi és egy nagykőrösi gazdasági társaság Bács-Kiskun megyei ügyvezetői jegyezték azt a szerződést, amelyben a nagykőrösi kft. vállalta, hogy a szegedi cégnek olyan partnert szerez, amely nagyon kedvező feltételek mellett értékesít cukrot. Magyarország éves cukorfogyasztását meghaladó mennyiségű kristálycukorról, 2010-es árról és tonnánként további száz euró kereskedelmi árelőnyről volt szó az ígéretben –tudta meg a Szeged24 a  NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán.

A „közvetítés” alapján a szegedi társaság egy szlovák társasággal kötött szerződést, annak nyírségi képviselője révén. Összesen 480 ezer tonna kristálycukor adásvételéről állapodtak meg a felek. A nagykőrösi közvetítő kiállította a közvetítői díjról szóló számlát, amelynek végösszege 12 milliárd 65 millió forint volt.

Fotó: NAV

A szegedi kft. adóbevallásában ennek alapján 2 milliárd 565 millió forint általános forgalmi adót próbált visszaigényelni, azonban a kísérlet fennakadt az ellenőrzésen. Az adóellenőrök és a pénzügyi nyomozók megállapították, hogy az ügyletben feltüntetett szlovák gazdasági társaság kristálycukorral nem rendelkezik, sőt valójában nem is működik. Az is kiderült, hogy az ügyletben szereplő cégek nem szándékoztak kristálycukorral kereskedni, csupán tisztességtelen haszonra akartak szert tenni az állami költségvetés megkárosításával.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói több helyszínen házkutatást tartottak, a szerződő ügyvezetőket költségvetési csalás kísérlete és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A bíróság akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti őket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.