Belföld

Árvízi védekezére használták a NAV által lefoglalt üzemanyagot

Minden évben több száz liter illegálisan csempészett üzemanyagot foglal le a hatóság, de a törvény szerint katasztrófahelyzetben ez felhasználható.

A NAV minden évben több száz liter üzemanyagot foglal le jövedéki eljárásban. Ezek az ásványolajtermékek különböző okokból nem felelnek meg a jövedéki törvény által meghatározott feltételeknek (például nem felelnek meg a magyar szabványnak, vagy illegálisan, a jövedéki adó megfizetése nélkül kerülnek forgalomba stb.). A jövedéki törvény ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy katasztrófa, vagy árvíz- és belvíz-védekezési készültség esetén a különféle elkobzott üzemanyagok átadhatók legyenek a jogszabályban meghatározott szerveknek.

Előbbiek nyomán, valamint a Duna rekordszintű vízállása miatt kialakult árvízhelyzetre tekintettel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átadta az érintetteknek az általa lefoglalt teljes üzemanyag-mennyiséget, amely összesen 62.456 liter. Az átadott üzemanyagot a Katasztrófavédelem és a Honvédség szivattyúiban használják fel.

Ajánlott videó