Szórakozás

50 éves a szívdöglesztő kalóz

Johnny-Depp(210x140)(1).jpg (Johnny Depp)
Johnny-Depp(210x140)(1).jpg (Johnny Depp)

Johnny Depp amerikai filmszínész, a Karib-tenger kalózai rettenthetetlen Jack Sparrow kapitánya vasárnap ünnepli 50. szülinapját.

Johnny a Kentucky állambeli Owensboróban született. Gyermekkora állandó költözéssel telt, legalább húsz helyen élt, mielőtt a család letelepedett a floridai Miramarban. Szülei házassága megromlott, végül el is váltak, ami a visszahúzódó kisfiút nagyon megviselte. Egy alkalommal összevagdosta karját, aminek nyomait máig viseli, később a drogokhoz fordult, az iskolának 16 évesen fordított végképp hátat.

Fotó: Northfoto

Rémálom az Elm utcában

A gödörből a zene iránti rajongása húzta ki: csatlakozott a The Kids nevű együtteshez, amely még Iggy Pop előzenekaraként is fellépett. A siker reményében Los Angelesbe költöztek, de az áttörés elmaradt, így hamarosan szétszéledtek.
Depp 1983-ban feleségül vette az együttes basszusgitárosának sminkesként dolgozó húgát, az ő révén ismerte meg az akkor még kezdő színész Nicolas Cage-t. Cage ajánlotta be a Rémálom az Elm utcában című klasszikus horror egyik mellékszerepére, és ekkor határozta el, hogy filmszínész lesz.

Wino majdnem örökké

1986-ban már Oliver Stone A szakasz című filmjében játszott, de az igazi ismertséget a televízió hozta meg számára. A Fox tévétársaság a következő évben őt szemelte ki a 21 Jump Street című krimisorozat zsaruhősének, és a siker nyomán a fiatal, jóképű színész Amerika tinibálványa lett.

A sorozatban három évig bírta, de egyre jobban feszélyezte a szívtipró szerepkör, a váltásra végül egy szerelem is inspirálta. 1989-ben egy filmbemutatón találkozott Winona Ryder színésznővel, aki azonnal fülig beleszeretett. Öt hónap múlva eljegyezték egymást, három év múlva szakítottak, Depp jobb bicepszén ma is egy tetoválás hirdeti: “Wino örökké”.

Az Oscar még nem jött el

A szépfiús imázst maga mögött hagyva vállalta el 1990-ben Tim Burton rendező bizarr hangulatú meséje, az Ollókezű Edward címszerepét, alakításáért Golden Globe-díjra jelölték. Burtonnel még többször dolgozott együtt, közös munkájuk eredménye az Ed Wood 1994-ből, az Álmosvölgy legendája 1999-ből és a Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélya, amelyért 2008-ban megkapta a Golden Globe-díjat és Oscarra is jelölték. (Deppet eddig tízszer jelölték Golden Globe-díjra és háromszor Oscar-díjra, a filmvilág legrangosabb kitüntetését, bár sokak szerint kijárna neki, még nem kapta meg.)

Félelem és reszketés

A kilencvenes évek elején neve nem csak a filmrovatban bukkant fel a sajtóban. 1993-ban egyik legjobb barátja, River Phoenix a Depp tulajdonában lévő klub előtt esett össze és halt meg, Deppnek az érzelmi sokk mellett a kábítószer-kereskedelem (alaptalan) vádjával is szembe kellett néznie, és a lapokat a szupermodell Kate Moss-hoz fűződő kapcsolata is foglalkoztatta.

Fotó: Northfoto

1998-ban forgatta a Félelem és reszketés Las Vegasban című filmet, amelyben a gonzó-újságírás atyját, a néhány hónappal később öngyilkosságot elkövetett Hunter S. Thompsont alakította. Ugyancsak 1998-ban ismerte meg a francia énekes-színésznő Vanessa Paradis-t, akivel mintegy másfél évtizedet töltött együtt, és akitől két gyermeke született; kapcsolatuk 2012-ben ért véget.

Átformálta a kalóz képét

Depp 2000-ben Lasse Hallström rendező keze alatt dolgozott a Csokoládé című romantikus vígjátékban, amelyben partnere Juliette Binoche volt, a filmet öt Oscar-díjra jelölték.
2003-ban forgatta a Karib-tenger kalózai első részét, A Fekete Gyöngy átkát, amelyért első Oscar-jelölését kapta. A Depp által alakított, a “klasszikus” kalózokra nyomokban sem emlékeztető Jack Sparrow kapitány alakjához az ihletet a Rolling Stones gitárosa, Keith Richards szolgáltatta. Mivel a film 654 millió dollárt kaszált a pénztáraknál, Depp még háromszor tért vissza a szerephez (2006-ban, 2007-ben és 2011-ben) újabb és újabb nemzedékeket hódítva meg. Az utolsó két részben Keith Richards is szerepet vállalt, ő játszotta Sparrow kapitány apját.

2015-ben újra jön Jack Sparrow

Deppet 2004-ben jelölték másodszor az Oscar-díjra az Én, Pán Péter című filmjéért, ekkor már Hollywood egyik legsokoldalúbb színészének tartották. 2005-ben ismét kikacsintott az ifjabb generáció felé a Charlie és a csokigyár című filmjével, majd 2010-ben újra Tim Burton hívta, hetedszer, ezúttal az Alice Csodaországban című filmjéhez. 2013 júliusában kerül a hazai mozikba legutóbbi filmje, A magányos lovag, amelyben újra, immár sokadszor Helena Bonham Carter oldalán játszik.

Fotó: Northfoto

A 2003-ban és 2009-ben a People magazin által a világ legszexisebb férfijának választott Depp nemrég egyezett bele, hogy immár ötödször is felvegye Jack Sparrow kalózjelmezét, a bemutatóra a rajongóknak 2015 nyaráig kell várniuk.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik