Szórakozás

Washington kész megvédeni magát és szövetségeseit

Az Egyesült Államok diplomáciai úton próbálja meg csökkenteni az Észak-Korea keltette feszültséget, de "minden szükséges lépést" meg fog tenni a saját és a szövetségesei védelmében - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök.

Obama, aki a Fehér Házban fogadta Ban Ki Munt, az ENSZ (dél-koreai) főtitkárát, rámutatott: “ideje”, hogy Phenjan véget vessen a harcias magatartásnak és hogy “csökkentse a hőfokot”. “Senki sem akar konfliktust látni a Koreai-félszigeten” – mondta az amerikai elnök.

Az ENSZ-főtitkár méltatta, hogy Washington “mértéktartó” választ adott az észak-koreai retorikára és sürgette, hogy Kína és más országok, amelyek befolyással vannak Phenjanra, lépjenek fel a feszültség csökkentése érdekében. Obama elnök először szólalt meg a nyilvánosság előtt Észak-Korea ügyében a válság legújabb kiéleződése óta.

A nap folyamán ismertté vált, hogy a Pentagonhoz tartozó Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) módosította korábbi álláspontját, és arra a következtetésre jutott, hogy a kommunista rezsim képes nukleáris robbanótöltettel felszerelni rakétáit.

John Kerry amerikai külügyminiszter csütörtökön kelet-ázsiai körútra indult, amelynek keretében a Koreai-félszigeten kialakult helyzetet fogja megvitatni dél-koreai, kínai és japán vezetőkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik