Szórakozás

Schobert Norbi felkarolta az első műszíves fiatalt

műszíves fiatal (műszíves fiatal)
műszíves fiatal (műszíves fiatal)

Csütörtökön elhagyhatta a kórházat az a fiú, aki hazánkban elsőként kapott teljesen beültethető műszívet. A 18 éves Róbertet a fitneszguru Schobert Norbi is támogatja.

Pintér Róbert évek óta ritka, súlyos szívizombetegségben szenvedett: a bal kamra tágulásának zavara miatt a nyomás hamar megemelkedett a tüdejében, károsítva ezzel a szervet, ami állapota folyamatos romlásához vezetett. Legyengült szervezete miatt mind a szív-, mind a szív-tüdőtranszplantáció ellenjavallott volt az esetében, ezért – Magyarországon elsőként – a legkorszerűbb, kisméretű, a szívburokba ültethető keringéstámogató eszközt kapott. A beavatkozást február 8-án végezték el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, azóta állapota stabilizálódott, így csütörtökön – 18. születésnapján – végre elhagyhatta az intézetet. Róbert az első olyan fiatal beteg, akit műszíves kezelés mellett hazaengedtek.

Prodán Zsolt főorvos kérdésünkre elmondta, a beavatkozás azért is számított különlegesnek, mert az orvosok a legbonyolultabb szívsebészeti eljárásokat alkalmazták a műtét során. Az eszközt teljesen beültették a fiú szervezetébe, mindössze egy vékony kábel hagyja csak el a testet, és a műtéttel a korábbi rossz tüdőműködés is helyreállt. Az eszköznek köszönhetően normalizálódhat a tüdőverőér-nyomás a fiú szervezetében, így hónapokon belül felkerülhet a transzplantációs listára, hogy alkalmas donort találjanak a számára. A műszív ugyanis nem jelent végleges megoldást, csupán átmeneti segítséget nyújt a betegeknek a szívtranszplantációig.

A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Szabó Balázs

Schobert Norbi: felelősségem segíteni

Ahhoz azonban, hogy Róbert el tudja hagyni a kórházat – azaz minden olyan körülményt biztosítani tudjanak a számára, ami a sikeres felépüléshez, az állapota stabilitásához szükséges – különleges összefogásra volt szükség. A gátéri fiú szegény családból származik, édesapja munkanélküli, így édesanyja foglalkozást helyettesítő támogatásából és a családi pótlékból élnek. A vidéki otthon nem lett volna alkalmas a fiú fogadására, ezért a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete vállalta, hogy Róbert budapesti nagynénjének lakását felújítja, és kialakítja a fiatal számára megfelelő feltételeket. Többek között körbeszigetelték a házat, a falakat speciális, mosható festékkel kenték le, és korszerűsítették a fűtést.

A boldog hazatérésnél a szintén szívproblémákkal küzdő Schobert Norbert is ott volt, aki – mint mondta – kötelességének érzi, hogy ne csak nevével álljon Róbert ügye mellé, hanem anyagi támogatást és segítséget is nyújtson sorstársának. „Én is voltam ebben a kórházban hónapokig, és tudom, hogy milyen nehéz egy súlyos szívproblémával megbirkózni. Bár csak erkölcsi támogatást kértek tőlem, azonban felelősségemnek érzem, hogy egy rászorult, szívbeteg fiún, felnőtté válása küszöbén anyagilag is segítsek” – fogalmazott a fitneszguru.

Róbert kálváriája azonban a műszívkezeléssel még nem ért véget. A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete további együttműködőket keres, hogy a fiú vidéki, állandó lakókörnyezetét is a számára megfelelő, biztonságos állapotba hozzák.

Ha kíváncsi rá, hogy érzi magát a műszíves fiú, és mit szólt új, ideiglenes otthonához, illetve, hogy miként élhet az a magyar férfi, akinek nincs pulzusa, ide kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik