Szórakozás

NAV: a kutyatenyésztők voltak soron

Ezúttal kutyatenyésztőknél végeztek próbavásárlást a NAV ellenőrei. Őket is meglepte, hogy szinte minden esetben találtak szabálytalanságot.

A NAV dél-alföldi régiójának revizorai az elmúlt hetekben több kutyatenyésztőnél is jártak, ahol a bizonylatkiállítási és bejelentkezési kötelezettség teljesítését vizsgálták. Az ellenőrzések szinte kivétel nélkül valamilyen szabálytalanságot tártak fel-tudta meg a Szeged24 a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóságán.

A tenyésztők kiválasztása részben internetes hirdetések, részben pedig közérdekű bejelentésekalapján történt. Az eladásra kínált kutyakölykök között volt például 50 ezer forintért Bullmasztiff, 10 ezer forintért Foxterrier, sőt még Afrikai Oroszlán kutyakölyök is. Az egyik tenyésztő saját honlapján hirdette kutyáit eladásra, és telephelyén büszkén ismertette a próbavásárlókkal, hogy már számos kiállításon bizonyítottak a Német Dog kutyái.

Az ellenőrök éltek is a lehetőséggel, és 100 ezer forintért megvásárolták az egyik kutyakölyköt,de a vételárról bizonylatot nem kaptak, csak egy adásvételi szerződést. Egy másik esetben az eladó házi nyilvántartásaiból állapították meg a revizorok, hogy rendszeresen és üzletszerűenvégzi a kutyatenyésztő tevékenységét, azonban adószámot a többi ellenőrzött tenyésztőhöz hasonlóan ő sem váltott ki.

Az adóhatóságnak szinte minden ellenőrzött magánszemély esetében sikerült bizonyítani, hogy a tevékenységüket rendszeresen, üzletszerűen végezték, melyből jelentős bevételretettek szert. Az adószám nélkül végzett tevékenységükért komoly mulasztási bírságraszámíthatnak a lebukott tenyésztők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik