Szórakozás

A lézerblokkolókért büntettek

Kozuti-ellenorzes(1)(210x140)(1).jpg (Közúti ellenőrzés)
Kozuti-ellenorzes(1)(210x140)(1).jpg (Közúti ellenőrzés)

Kétnapos akciót hirdettek a Bács-Kiskun megyei rendőrök a gyorshajtók, a lézer blokkolót és a jogosulatlanul külföldi rendszámot használó autósok kiszűrésére.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályai február 19-én és március 04-én fokozott ellenőrzést végeztek a lézerblokkolót használó, illetve a megengedett legnagyobb sebességet túllépő járművezetők kiszűrésére – tudta meg a Szeged24 a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon. A két időpontban végrehajtott akció során a szabályszegést elkövető autósokat minden esetben meg is állították a rendőrök a helyszínen.

Az ellenőrzések elsődleges célja a közlekedés biztonságának megőrzése, valamint a személyi sérüléses balesetek számának csökkentése volt. A sebességkorlátozás betartása minden járművezetőre vonatkozik, azonban a gyorshajtással elkövetett szabályszegés szankciói alól a külföldi rendszámú, de magyar lakóhellyel rendelkező autósok könnyebben kibújhatnak, ezért a koncentrált sebességellenőrzés során a rendőrök kiemelt figyelmet fordítottak ezekre a járművekre.

A lézerblokkolót használó járművezetők kiszűrése ugyancsak fontos feladata volt a rendőri akciónak. A két nap mérlege alapján a rendőrök 18 esetben külföldi rendszámú járművezetővel szemben sebességtúllépés miatt, 6 esetben pedig lézerblokkolót használó sofőrrel szemben intézkedtek. Külföldi rendszámú autót vezető magyar állampolgárok 3 esetben nem tudták igazolni a külföldi hatósági jelzés használatának jogszerűségét, tőlük a helyszínen bevonták a rendszámot és a forgalmi engedélyt.

Bár lézerblokkolónak a járműbe való beszerelése és tartása nem jogszerűtlen, de ha a készülék a rendőrségi sebességmérő eszköz működését megzavarja, és a mérést meghiúsítja, az már szabálysértésnek minősül, mely akár 50 000 forint helyszíni bírsággal is sújtható.

Amennyiben a lézerblokkolót használó járművezető a helyszínen nem ismeri el felelősségét, úgy a szabálysértés elkövetésének bizonyítása érdekében a készüléket a rendőrség lefoglalja. Ha az eszközt a jármű állagsérelme nélkül nem lehet a helyszínen szakszerűen kiszerelni, úgy a lézerblokkolót a járművel együtt is lefoglalhatja a hatóság.

Hasonló jellegű – a gyorshajtó, illetve lézerblokkolót használó sofőrök kiszűrésére irányuló – akciókat baleset-megelőzési és közlekedésbiztonsági célból a Kecskeméti Rendőrkapitányság a későbbiekben is szervez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik