Szórakozás

Tippek: Mihez van jogunk az orvosnál?

Ahhoz, hogy eredményes legyen a gyógyulás, rendkívül fontos a szakszerű tájékozottság.

Ahhoz, hogy egészségügyi ellátásunk esetén felelős döntést tudjunk hozni kezelésünkkel kapcsolatban, szükséges, hogy a lehető legalaposabban ismerjük állapotunkat, a javasolt vizsgálatok mibenlétét vagy éppen a lehetséges kockázatokat. Az egészségügyi beavatkozások, legyen az a legegyszerűbb eljárás vagy a legbonyolultabb műtét, csak akkor végezhetőek el, ha ahhoz betegként hozzájárultunk, azaz ahhoz megfelelő tájékoztatáson alapuló hozzájárulásunkat kinyilvánítottuk. Beleegyezésünket adhatjuk szóban és írásban is – írja cikkében a HáziPatika.

Megfelelő tájékoztatáson alapul a beleegyezésünk, ha az adott beavatkozást elfogadjuk azok ismeretében, amit az orvos a beavatkozás természetéről, kockázatairól, előnyeiről és következményeiről elmondott.

Ha úgy érezzük, hogy nem kaptunk elégséges vagy megfelelő információt, bátran kérdezzünk rá, hiszen ez is törvényben biztosított jogaink közé tartozik. Jogunk van megismerni ellátásunk során az egyes vizsgálatok, beavatkozások elvégzését követően azok eredményét, esetleges sikertelenségét, illetve a várttól eltérő eredményt és annak okait is.

A vizsgálatot megelőzően, arról is tájékoztatást kell kapjunk, hogy ha a vizsgálat és az azt követő ellátás térítési díját meg kell téríteni, ha a vizsgálat eredménye szerint sürgős szükség nem áll fenn, és az ellátás költségének fedezete a központi költségvetésben és az Egészségbiztosítási Alapon keresztül sincs biztosítva.

Miről kell okvetlenül megkérdezni az orvost? Kattintson ide a tíz tipphez!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik