Szórakozás

X-faktorosok csatáznak a köztévében

Kiválasztották azt a harminc dalt, amely részt vesz az Eurovíziós Dalfesztivál február 2-án, az M1-en induló magyar előválogató show-jában.

Az előválogatottba bejutott énekesek között van a megasztáros Gáspár Laci és a tehetségkutató tavalyi győztese, Radics Gigi, az X-Faktor egyetlen női mentora, Keresztes Ildikó, volt mentoráltja Vastag Tamás, valamint Polyák Lilla énekesnő, színésznő.

Az öttagú zsűri – Rúzsa Magdi énekes, Rakonczai Viktor zeneszerző, Walkó Csaba, a Compact Disco énekese, Rákay Philip, az M1-M2 intendánsa, valamint Csiszár Jenő rádiós és televíziós műsorvezető – tagjai által felsorolt dalok előadóit Novodomszky Éva, A Dal női műsorvezetője jelentette be csütörtökön.

A harminc versenyző közé jutott még Puskás Peti,Völgyesi Gabi, Palcsó Tamás, valamint Szirtes Edina Mókus is, de megméreti magát Janicsák Veca, Brasch Bence, Kállay Saunders András, Gyurcsik TiborBaricz Gergő és Mohamed Fatima is.

Több együttes is indul: a The (hated) Tomorrow zenekar, az Egy Másik Zenekar, a Background, valamint a United és a Mrs Columbo is a fellépők között van.

Ugyancsak versenyez Rácz Gergő, Szabó Ádám, Bye Alex, Éliás Gyula, Fehér Zoltán, Bogi, Burai Krisztián, Rami és az Agárdi Szilvi-Pál Dénes páros, valamint a Flash Travel.

A dalok szerzői között szerepel Geszti Péter, Szente  Vajk, Galambos Dorina és Pély Barna.

A dalválasztó műsorsorozat férfi műsorvezetője Gundel Takács Gábor lesz.

A Novodomszky-Gundel pároshoz szerdán Buda Márton, a Petőfi Rádió reggeli műsora, a Talpra magyar! és a köztévé hétvégi Ma reggel című magazinműsorának műsorvezetője is csatlakozott. Buda Márton, akit a Szimfonik Live produkció konferansziéjaként is jól ismerhetnek a fiatalok, A Dal színfalai mögött készít majd interjúkat a műsorban szereplő énekesekkel és zenekarokkal.

Már rég eldőlt?

„Jól értesült informátorok” szerint azonban a kiírt pályázat és a vele járó tévés felhajtás csak formalitás, az illetékesek ugyanis már eldöntötték: a Megasztár legutóbbi szériájának győztese, Radics Gigi képviseli majd hazánkat Svédországban május 14. és 18. között. Néhány művész állítólag olyannyira biztos a pletykában, hogy azt fontolgatja, visszalép a versenytől.

Az MTVA leszögezte: a verseny idén is nyílt lesz, hiszen a zsűri és a közönség szavazatain együttesen múlik, hogy ki utazik el májusban Malmőbe.

Négyen már lemondtak az Eurovízióról

A tavalyinál hárommal kevesebb, összesen 39 ország vesz részt a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet világszerte évente 100-120 millióan kísérnek figyelemmel. Bosznia-Hercegovina, Portugália és Szlovákia a költségek miatt döntött úgy, hogy ezúttal kimarad a versengésből. Törökország sem képviselteti magát Malmőben, mert nem ért egyet néhány, 2009-ben bevezetett szabályozással. Örményország ellenben visszatért, miután a legutóbbi versenyből a vendéglátó Azerbajdzsán miatt kivonta magát.

A lista végén

Magyarország a kilencvenes évek első fele óta vesz részt – kisebb-nagyobb megszakításokkal – az Eurovíziós Dalfesztiválon. A legjobb helyezést 1994-ben Bayer Friderika érte el, Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával negyedik lett Dublinban. 2011-ben Wolf Kati What About My Dreams? (Szerelem, miért múlsz?) című dalával a döntő 22., míg tavaly a Compact Disco a 24. helyén végzett.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA vagy az egykor svájci színekben induló, kanadai Céline Dion.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik