Szórakozás

Keményen büntetik a petárdázókat

Itt az év vége, lassan kezdődik a felhőtlen, önfeledt szórakozás ideje. Péntektől vásárolhatók legálisan a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek.

Az örömködés közben azonban nem szabad megfeledkezni a jogszabályi előírásokról. A petárda birtoklása Magyarországon továbbra is tilos, míg a 3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket csak december 31-én 18.00 óra és január 01-jén 06.00 óra között lehet felhasználni. A szabálysértőkkel szemben a rendőrök fel fognak lépni. Petárdázásért akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható- tájékoztatta a Fehérvár24-et Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a megyében lévő hat rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályainak munkatársai a társhatóságokkal közösen pénteken megkezdték a pirotechnikai eszközöket árusító helyek ellenőrzését. Azon kereskedőkkel, illetve cégekkel szemben, akiknél súlyos szabálytalanságot tapasztalnak az árusítást felfüggesztik, illetve felügyeleti bírságot szabnak ki, aminek összege többszázezer forint lehet.

A rendőrök amennyiben petárdázót érnek tetten, intézkedni fognak a jogsértővel szemben. Figyelmeztethetik a szabálysértőt, helyszíni bírságot szabhatnak ki vele szemben, vagy adott esetben feljelentést tehetnek ellene. A helyszíni bírság összege akár 50 ezer forint lehet, míg a szabálysértési eljárás során akár 150 ezer forintos pénzbírság is kiszabható.

Németh-Kész Mónika elmondta, hogy akinek szándékában áll az óév búcsúztató és az újév köszöntő hangulat fokozása érdekében tűzijátékot vásárolni, s azt szilveszterkor felhasználni, azt csak a törvényi előírásoknak megfelelően tegye! Kiemelte, hogy piacon, pult alól történő illegális vásárlástól óvakodjon mindenki! A szabálytalan árusítás bevizsgálatlan, hibás árukat rejthet, ami balesetveszélyes lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik