Szórakozás

Kiakadtak a kormányra a magyar celebek

Mádai Vivien, Lola, Istenes Bence és VV Kinga is kemény véleményt formáltak a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciójáról.

Egy ország tiltakozik a kormány döntése ellen, amióta bejelentették, hogy jövőre drasztikusan csökkentik az állami finanszírozású hallgatók számát. A hídfoglaló egyetemistákon és az interneten állásfoglaló fiatalokon túl a hírességek sem hagyják szó nélkül a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepcióját.

Lola a Kodolányi János Főiskola hallgatója. Az énekesnő állami finanszírozású hallgatóként háborodott fel azon, hogy hamarosan drasztikusan csökkenhet a hozzá hasonló státuszú hallgatók száma.

“Teljes mértékben egyetértek a tiltakozókkal, felháborító ami történik. Gondoljunk csak bele egy olyan család helyzetébe, ahol három gyermek is éppen egyetemre vagy főiskolára jár. A legtöbb szülőnek egyszerűen nincs lehetősége kigazdálkodni a tandíjat, így a gyerekeknek esélyük sincs tanulni” – mondta Lola.

Istenes Bence idén szerezte meg a diplomáját, így már nem érinti szorosan a csökkentés, viszont együttérez azokkal a hallgatókkal, akiknek ezentúl fizetniük kell.

“Annak idején diákhitelt kellett felvennem, amit még hosszú éveken át fizetni fogok. Szerencsére sikerült elvégeznem az iskolát, de gondoljunk azokra, akiknek nincs lehetőségük kifizetni a tandíjat, és a megszorítások miatt nem kerülhetnek állami finanszírozású képzésekbe. Borzasztó dolog, ha valaki azért nem tudja képezni magát, mert nincs elég pénze. Nemrég még én is hallgató voltam, ezért szolidaritásból én is kimentem volna a tüntetésre, ha időben értesülök róla” – árulta el a Hír24-nek Istenes Bence.

VV Kinga jelenleg a BKF végzőse, épp vizsgáira készül. A valóságshow-hős egyfelől persze nem örül az új felsőoktatási koncepciónak, másfelől viszont megérti az állam döntését.

“Túl sok a diplomás Magyarországon, és ezek az emberek nem fognak tudni elhelyezkedni, ha elvégezték az iskolát. Az embernek majdnem hogy titkolnia kell egy állásinterjún, hogy diplomás. Én is tartok attól, hogy nehezen fogok tudni elhelyezkedni, ugyanis túl sok közgazdász kerül majd ki egyszerre a munkaerőpiacra” – árulta el Kinga.

Mádai Vivien sem boldog a kormány döntése miatt. Szerinte az állam pont azoktól veszi majd el a helyeket, akiktől nem kellene. Az RTL Klub műsorvezetője jelenleg állami finanszírozással tanul, de valószínűleg a második diplomájáért már fizetnie kell majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik