Szórakozás

Mit gondolnak Magyarországról Európában? Meghökkentő!

Az olaszoknak és a bolgároknak pornósztárok, a briteknek és a németeknek a leves, a Vatikánnak pedig a katolikus cigányok jutnak eszébe szerény hazánkról. Íme a sztereotípiák alapján készült térképek!

Mi is a sztereotípia? Görög eredetű szó, melynek jelentése a forrásnyelven szilárd, sablon, adott séma. A köztudatban negatív kicsengésű, és sokszor összetévesztik az előítélettel.

„Agyunk a folyamatosan érkező információ-áradatot különböző módszerekkel dolgozza fel és teszi lehetővé az emlékezet számára az adatok felidézését. A sémás feldolgozás folyamán agyunk nem rögzíti egy új esemény összes részletét, hanem a meglévő sémák egyikével hasonlítja össze, így a  feldolgozás gyors. A folyamat automatikus, legtöbbször tudatában se vagyunk a konstruálási folyamatnak. A sztereotípiák az egyén számára emberek osztályait reprezentáló sémákat jelentik. Az általánosító jellege miatt az elraktározott információ könnyen torzul és részleteiben pontatlan lesz (akár végletesen is). Azonban kísérletek bizonyítják, a sémás feldolgozás segítségével az emberek sokkal több mindenre emlékeznek” – olvasható a pontos meghatározás az interneten.

Most megtudhatjuk azt is, hogy Európa nemzeteit miként skatulyázta be egy adott ország. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy Magyarországot mi alapján ítélik meg, mi jut eszébe egy németnek, olasznak, franciának, amikor rólunk esik szó. Az Alphadesigner weboldalon tucatnyi sztereotípia-térképet láthatunk, ezek közül mutatunk be párat. Kapaszkodjanak meg, mert úgy tűnik, egyes nemzetekre roppant meghökkentő benyomást tettünk.

Kezdjük egy kevésbé megrázó adattal, nézzük Németország szemszögéből Európát! Köztudott, hogy a magyar konyha messze földön híres, főként a németek körében, ezért talán nem is meglepő, hogy a „Gulyás” szó szerepel nemzetünknél a térképen. Szlovénia és Horvátország a  „Szabadság” jelzőt kapta. Olaszország: Pizza és múzeumok, míg Románia a Vámpírok földje sztereotípiával ékeskedhet. Görögországot az olcsó hoteleik miatt skatulyázták be.

Lássunk a franciák szemével is! A „Sarkoland” afféle Sárközi-föld féle megnevezést takar. Ennyi jutott a magyaroknak. A németeket viszont a legjobb barátaiknak tartják, a horvátok és a szlovénok földjét pedig feltérképezhetetlennek nevezik. Egy laza levezetés: a cseheket antieurópaiaknak titulálják, a görögöket pedig zajos, szőrös embereknek.

A brittek térképe ránk nézve még nem veszélyes: „leves”. Való igaz, finom levest tudunk főzni. Ám a többi ország nevénél, a drog, dögvész, emigránsok és a mocskos pornó is szerepel.

Az olaszok szerint Magyarország egyenlő a pornósztárokkal. Hogy ez erény vagy sem, azt mindenki döntse el maga. Ám még így sem mi jártunk a legrosszabbul. Meglehetősen sértő lehet Románia számára a „tolvajok” jelző. Óra-függőknek nevezik a németeket, s valami oknál fogva bébiszitterek jutnak eszükbe a bolgárokról. A görögöket csak Bizáncként emlegetik.

A következő ország a Vatikán. Nos az ő sztereotípia-térképükön mint „katolikus cigányok” szerepelünk. A cseheket istentelennek, a szlovákokat jó embereknek, a svédeket szexmániásoknak tartják.

Végre valaki! Lengyelország, „jó haveroknak” tart bennünket. A spanyolokról a bikák és a paradicsom, a csehekről a részegség jut eszükbe, de érdemes átböngészni a térkép többi szegletét is. Izland egyenlő Kanada?

További térképek itt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik