Szórakozás

Antibarbie-aktivista a Voice énekesnője

Pleszkán Écska (Pleszkán Écska)
Pleszkán Écska (Pleszkán Écska)

Nem csak énekhangjával, de különlegesen egyedi bábfiguráival is szeretne hatni az emberekre Pleszkán Écska.

Sokak szerint a Voice egyik legkülönlegesebb személyisége Pleszkán Écska. A fiatal lány amellett, hogy remek énekes, civilben különleges foglalkozást űz: bábkészítő. Nem is akármilyen – az énekesnő célja, hogy megküzdjön a sztereotípiákkal, és ne életszerűtlen, Barbie baba szépségű figurákat készítsen.

„A villamoson sem kizárólag antik szépségek utaznak, miért ne lehetne egy groteszk arcú figura a pozitív hős?” – vallja a művészcsaládból származó lány, aki azt is elárulta, édesapja, a híres – tragikus körülmények között elhunyt – zenész, Pleszkán Frigyes biztatására kezdett énekelni.

„Az én figuráim nem szépek, inkább karakteresek. Koboldoknak hívom őket, mert mindegyikük torz egy kicsit. A kobold szó a számomra valamiféle szinonimája a karikatúrának, olyan, mint egy görbe tükör. Bárkiről lehetne ilyen kis groteszk arcképet mintázni” – vélekedik Écska.


„A tökéletes gyakran egyben unalmas is. Olyan világban élünk, ahol mindent a külső jelent, ahol mindenki a tökéletességre törekszik. Nem fontos, milyen arcot kaptunk a természettől, mert az kedvünkre változtathatjuk. Ha nem vigyázunk, lassan eljutunk odáig, hogy csupa egyforma ember járkál majd a világban. És mire az egész?! Meg akarunk felelni, tetszeni akarunk. Az ember elismeri a tökéletességet, csodálni is képes, de beleszeretni, azt gondolom, nem tud” – osztotta meg hivatalos rajongói oldalán a Voice tehetsége.

„Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek sokkal kevésbé hajlamosak félni egy grimaszoló manótól, mint egy bájos, tökéletesen esztétikus, élettelen babától. Sőt, épp ezeket a figurákat képesek igazán megszeretni. Kiválasztani a játékot, amit a kezükbe adunk, nagy felelősség. Azt hiszem, én afféle antibarbie-aktivista vagyok. Remélem, leszünk még többen is” – szögezte le a lány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik