A metil-alkohol (metanol, faszesz, CH3OH) nagyon hasonló az etil-alkoholhoz – mely az alkoholos italokban található meg -, ugyanolyan sűrű, átlátszó folyadék. Ipari felhasználásban szélvédőfolyadékot gyártanak belőle és különféle oldószereket, illatszereket, fagyásgátlót, denaturált szeszt, illetve sajnos italok hamisítására is használják. Ez utóbbi azért veszélyes, mert a szervezet ugyanúgy próbálja lebontani, mint az etil-alkoholt, de ebben az esetben súlyosan mérgező anyagok keletkeznek – írja a hazipatika.com.
A szeszes italokban mindig található minimális, egészségre ártalmatlan mennyiségben metil-alkohol, ez ellenőrzött körülmények között nem is jelent problémát, ez esetben is a házi főzés, illetve az italhamisítás jelenti a legfőbb veszélyt.
Miért veszélyes?
Ha valaki tisztán iszik a mérgező alkoholból, az egy deci után nagyon gyorsan halált okozhat – megfelelő segítség nélkül. Kisebb mennyiség is veszélyes: a metil-alkohol a szervezetben ugyanis formaldehiddé alakul, ami komoly sejtméreg. Emellett károsítja a májat, tartós vakságot okozhat (a formaldehid gátolja a látást biztosító retinasejtek anyagcseréjét, így a sejtek elpusztulnak), és erős idegméregként tartjuk számon. Ráadásul a tápcsatornán kívül a bőrről és a légutakból is felszívódik, azaz a vele való ilyen típusú érintkezés is veszélyes lehet.
Mit tegyünk, ha valaki metil-alkoholt iszik?
Ha valaki gyomorfájdalomra, hányásra, szédülésre, látási zavarokra panaszkodik, légzése nehézzé válik, és tudható, hogy alkoholt vagy valamilyen alkoholos folyadékot, netán szélvédőmosót, alkoholnak gondolt italt fogyasztott, gyanakodjunk a metilalkohol-mérgezésre (ha tudjuk, kutassuk fel a szeszt, amiből ivott)! Minden esetben azonnal hívjuk a mentőket!
Míg kiérkeznek, a klasszikus elsősegélynyújtásban kell részesítenünk: eszméletlenség esetén stabil oldalfekvésbe kell helyezni, ha pedig magánál van, és az italfogyasztás néhány (legfeljebb 1-2) órán belül történt, a hánytatás is célravezető lehet. Gyakran itatnak a mérgezettel etil-alkoholt is: a beteg szervezete a két alkoholt párhuzamosan – ugyanazzal az enzimrendszerrel – kezdi ugyanis bontani, így a formaldehid képződése lelassul, káros hatása mérséklődik.
Az északi események pedig intsenek mindenkit óvatosságra: ha szeszt vásárolunk, ne sajnáljuk rá a pénzt, hiszen a minőségi áruk ellenőrzött alapanyagokból készülnek, megfelelő minőségbiztosítás mellett!