Szórakozás

Keress napi 500 eurót, avagy nagy átverések a neten

teli pénztárca (pénztárca, )
teli pénztárca (pénztárca, )

Tűzpiros sportautónak hetykén támaszkodó fiatal srác fotója és egy „tuti ajánlat”: munka napi 500 eurós fizetésért. Hogy is van ez?

Napjainkban az ideális munka mindenkinek hasonló: lehetőleg el se kelljen menni otthonról, kényelmes legyen, kötetlen, pár órás elfoglaltsággal járó tevékenység, mindezt akár több száz euróért is. Nos, aki ilyen vagy ehhez hasonló ígéretes álláshirdetéseket és ajánlatokat keres – meglepő vagy sem – százával talál az interneten.

Tegyünk egy próbát, a népszerű keresőbe beírva máris válogathatunk a  kecsegtető lehetőségek közül. Némelyik napi 8-9 ezer forintot is ajánl, mindössze pár órás munkavégzésért, mely online végezhető. Számítógépes alapismeretek szükségesek hozzá és semmi más.

Másutt már keményebb összegekről van szó: 300 vagy akár 500 eurót is kereshetünk óránként! Legalábbis a hirdető szerint. A munka csupán annyiból áll, hogy naponta néhány emailt kell másolnunk, beillesztenünk, majd elküldenünk. Kipróbáltuk, s annyit már az elején elárulhatunk: nem lettünk gazdagabbak. Sőt! Ha nem lettünk volna kellően szkeptikusak jó pár ezer forinttal megrövidíthették volna folyószámlánkat.

Az első álommunka viszonylag egyszerűnek tűnt. Az elérhetőségről küldtek egy szöveget, mely öt oldalon keresztül magasztos és bíztató hangnemben azt ecsetelte, mennyi pénzt és milyen könnyen megkereshetünk ezzel a módszerre. Tegyük hozzá: a konkrét módszert még itt is homály fedte. Majd a szöveg végén kérik, hogy regisztráljunk egy weboldalon. A linkre kattintva egy, professzionálisnak kicsit sem nevezhető felület töltődik be. Egy elsőéves informatikus hallgató alapfukú tudását is alulmúlja a portál struktúrája.

A Győr24 által megkérdezett szakértő szerint már ez is legyen egy intő példa. „Egy cég honlapja is sokmindenről árulkodhat. Az igényes, korrekt munkaadók általában nem egy bárki által létrehozható, kezdetleges honlappal rendelkeznek. A fantommunkáknál általában a munkaadó is igyekszik láthatatlan maradni, feltéve persze, ha egyáltalán létezik” – mondta el  érdeklődésünkre Pécsi András, egy piackutató és munkaközvetítő vállalat PR szakértője.

„Sajnos sok olyan esetről is tudomásunk van, amikor a jóhiszemű álláskereső regisztrál az adott kalózoldalon, megadja adatait, számlaszámát és bízik abban, hogy a „mellékesen” elkért néhány ezer forint ellenében hatalmas pénzeket fog keresni. Ez sajnos nem így van. Egy dolgot kell megjegyeznünk: mint jelentkező, az ilyen játszmákban semmiképp sem nyerhetünk.

Az internet remek közeg ahhoz, hogy névtelenül ígérjünk bárkinek bármit, a legtöbben hajlamosak vagyunk a jót és a szépet könnyebben elhinni, ezért is lesz ebből később csalódás. Hazánkban a munkanélküliség aránya januárban 12 százalék volt. Az álláskeresők közül sokan pánikba esnek, elkeserednek, ezért érthető, hogy mindennel megpróbálkoznak. Reálisan, hideg fejjel kell gondolkodnunk, amikor a szóban forgó munkaajánlatokról olvasunk. Képzeljük csak el: ha valóban ilyen könnyű lenne több ezer forintot/eurót leresni naponta, akkor szinte senkinek sem, de biztosan kevesebb embernek lennének pénzügyi gondjai” – tette hozzá a szakember.

Egy másik pénzszerzési lehetőségre is rábukkantunk. Ez már kevésbé a munkáról szól, sokkal inkább szerencsejáték. Online kaszinókban óránként 50, 100, 200 eurókat is nyerhetünk otthonunkban a gép előtt ülve? Mint kiderült: nem!

Tűzpiros sportkocsinak hetykén támaszkodó, látszólag alig 25 éves fiatalember ígéri a hirdetésben: ha alkalmazzuk a módszerét, online ruletten hosszú távon meggazdagodhatunk. Hogy a hab is rákerüljön a tortára, arra is kitérnek, ez egy teljesen legális jövedelemforrás.

Jelentkezés után e-mailt kapunk, melyben leírják pontosan mit is kell csinálnunk. Mikor mennyi téttel és mit kell megtennünk a rulettasztalnál. Az igéret szerint a kezdeti kisebb nagyobb veszteségek után az eljátszott pénz tripláját is visszanyerhetjük. A következő, kevésbé kiemelt szövegrészben arra kérik a leendő játékost, hogy 50, esetleg 100 eurót utaljon át bankszámlájáról, mintegy kezdő tőkét, mellyel el tudja kezdeni a játékot. A szakember szerint felmerül a kérdés: ugyancsak megbízunk egy láthatatlan idegenben, aki megtalál egy matematikai kombinációt, mellyel kijátssza a rulettkereket? Mindennek tetejében van olyan jószívű, hogy ezt meg is ossza velünk, mi több, az interneten terjeszti. Megbízunk-e továbbá egy internetes felületen játszott játékban?

A kíváncsiság persze nem bűn, utána néztünk jó pár ajánlatnak, ám mindegyik hasonló jellegű volt, sőt, akadt, hogy ugyanabba botlottunk bele más hirdetővel és más anyagi lehetőségekkel, ám a végére kiderült. Ugyanarról a „cégről” van szó. Gazdagabbak azonban nem lettünk, de arra mindenütt lehetőségünk nyílt, hogy néhány ezer forintot befizessünk a láthatatlan jótevőnek.

„Nem árt vigyáznunk, ugyanis ezek a hirdetések a becsületes, megbízható hirdetéseket kínáló portálokon is megjelenhetnek” – mondta el végezetül a szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik