Több antioxidáns szükséges
Praktikus tanácsok a napi antioxidáns- és vitaminbevitelre
Minden nap fogyasszunk el nyersen, vagy enyhén párolva 4-5 adag élénk színű, mélyzöld, piros, narancsszínű és sárga zöldséget, gyümölcsöt. Már a reggelihez elfogyaszthatunk néhány érett paradicsomot, zöldpaprikát, retket, és természetesen egy-két szem gyümölcsöt. Ha otthoni, pihenős napot tervezünk, akkor ehetünk újhagymát vagy lilahagymát is.
A zöldségek, gyümölcsök magas C-vitamintartalma is nagyon fontos, mivel minden egyes elszívott cigaretta kb. 25 mg C-vitamintól fosztja meg a szervezetet. A citrusgyümölcsök, a feketeszeder és a ribizli, a sárgadinnye, a kiwi, a homoktövisbogyó, a petrezselyem zöldje, a paprika, a brokkoli, a kelfélék, a zöldlevelű saláták például mind magas C-vitamin-és antioxidáns-tartalommal rendelkeznek. A hagymafélék speciális antioxidánsokat, baktérium-, vírus- és tumorellenes anyagokat tartalmaznak. Egész évben elérhető számos fajtájuk, nem drágák, tehát alapkövei lehetnek a védőhatású táplálkozás kialakításának.
Béta-karotin és klorofill
A béta-karotin egyfajta sárga pigment anyag, amely zöld és narancsszínű élelmiszerekben található. Ilyen például a spenót, amelynek zsenge levelei kiválóan alkalmassá teszik saláták alkotóelemének, a sárgarépa, a sárgadinnye, vagy a narancsszínű édesburgonya. Minél zöldebb egy leveles növény, annál magasabb a klorofill tartalma. A természetes formában található béta-karotin és a klorofill számos rákmegelőzésről szóló kutatás szereplője, és az eredmények nagyon pozitívak.
Kerülendő és ajánlott zsírok
Kerüljük el a transzzsírtartalmú élelmiszereket (kekszek, chipsek, ropik, pattogatott kukorica, ipari margarint tartalmazó készítmények), mert ezek tovább ronthatják az érrendszer állapotát. Fogyasszunk viszont omega-3 zsírsavban gazdag tengeri halakat vagy halolajat, így gondoskodhatunk ereink rugalmasságának karbantartásáról.