Szórakozás

Tagintézménnyel bővül a Tolnia Úti Óvoda

Koppán Viktor

2012. 06. 21. 09:12

Óvodát alakítanának ki a Megyeház utca 19-21. szám alattiingatlalnon, melyet 7 évre átad az Egyházmegye a városnak

Székesfehérvár önkormányzata folyamatosan vizsgálja a férőhelyek számának bővítési lehetőségeit az általa fenntartott intézményekben. Felújításokra, a férőhelyek számának növelésére az előző években több példa is volt, a székesfehérvári családok egyre növekvő igényei és jogszabályi változások miatt azonban további intézkedések szükségesek. A Székesfehérvári Egyházmegye felajánlotta segítségét a városnak, eszerint a Megyeház utca 21. szám alatti épületet és a hozzá tartozó udvart – korábban Boldog Gizella Óvodát – ingyen átadja a városnak hét évre. A csütörtöki Közgyűlés többek között arról tárgyal, hogy az új helyen a Tolnai Úti Óvoda telephelye működne szeptembertől három csoporttal. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva, humán ügyekért felelős alpolgármester.

„Az előző esztendők adatai alapján évente átlagosan 100 gyermeket kényszerülnek elutasítani az önkormányzat fenntartásában működő óvodák, mert nem elég a férőhelyek száma. Például a 2012/2013-as nevelési évben 934 helyre 1063-an jelentkeztek. 2014. szeptember 1-től az óvodai nevelés kötelező lesz a harmadik életévüket betöltött gyerekek számára is, ezért volt kulcsfontosságú, hogy folyamatosan vizsgáljuk a férőhelyek számának bővítési lehetőségét.” – közölte Székesfehérvár polgármestere. A Megyeház utcai ingatlanon a korábbi tervek szerint bölcsődét alakítottak volna ki, ám az igényekre és a jogszabályi változásokra tekintettel célszerűbb óvodaként hasznosítani az évek óta üresen álló épületet és udvart. Brájer Éva bejelentette: „A Székesfehérvári Egyházmegye kifejezte azon szándékát, hogy az ingatlant ingyen átadja a városnak a következő hét évre. Megfelelő felújítással az épület és udvara 50 fő befogadására alkalmas, 3 csoportos óvodaként működhetne. A kis létszám miatt az óvoda nem önálló intézményként, hanem a Tolnai Úti Óvoda telephelyeként funkcionálna 2012. szeptember 1-től.”

Az intézmény székhelyén változatlan formában megmaradna a meglévő 6 csoport legfeljebb 150 fős befogadóképességgel, így a telephelyes bővítéssel a Tolnai Úti Óvodában összesen 200-ra emelkedne a felvehető gyerekek száma. A székhelyen már óvodai jogviszonnyal rendelkező gyermekeket nem érintené a változás, a telephelyre új felvétellel lehet beiratkozni. Óvónők, dajkák és technikai dolgozók alkalmazásával 9 és fél fős álláshely-bővítés is történne. A alpolgármester hozzátette: az épület felújítása, az udvar rendezése 25 és félmillió forintba, az óvodai eszközök beszerzése és felszerelése megközelítőleg további 9 millió forintba kerülne.

„A Megyeház utcai óvoda kialakítása mindenképpen nagy előrelépés lenne, de további intézkedéseket kell megtennünk annak érdekében, hogy hosszú távú, tartós megoldást találjunk a helyhiány enyhítésére, illetve megszüntetésére.” – hangsúlyozta Brájer Éva. Elmondta: a Maroshegyi Óvoda befogadóképességének növelésére már történtek előzetes számítások, az engedélyezési terv is rendelkezésre áll, két csoporttal történő bővítése minimum 135 millió forint kivitelezési költséget jelentene. Vizsgálják óvoda kialakításának lehetőségét a Kossuth Lajos Általános Iskolában, itt két csoportos intézményt hoznának létre. Az alpolgármester hozzátette: az önkormányzat a jövőben tárgyalásokat folytatna az ipari parkokban működő gazdálkodó szervezetekkel annak érdekében, hogy az általuk üzemeltetendő óvodák létrehozásával megoldást keressenek a munkavállalóik gyermekeinek elhelyezésére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.