Szórakozás

Caplovic: A magyarok is tudjanak szlovákul

A Smer képviselője, várhatóan oktatási minisztere javítani akarja a szlovák nyelvoktatás színvonalát a déli országrészben, viszont nem változtatna a nyelvhasználatra vonatkozó szabályokon.

“Vannak fontosabb problémák is, a helyzet megnyugvása érdekében nem fogjuk megváltoztatni a törvényt” – nyilatkoztaČaplovič a SITA hírügynökségnek. Magyar szakértők bevonásával javítaná a szlovákoktatást úgy, hogy minden lakos problémák nélkül beszélni tudjon szlovákul.

A Smer a jelenleg is érvényes nyelvhasználati törvényt annak 2011-es elfogadása előtt élesen kritizálta, de Robert Fico a választások után kijelentette, meg akarja őrizni a létező status quót. Čaplovič ugyanebben az időzakban a törvényt a magyarokat izoláló intézkedésnek nevezte, ami a “revízió és az irredentizmus első időszakát fémjelzi”.

Ján Podmanický, a Smer képviselője a törvény vitáján “budapestpárti, magyarizációs, Szlovákia számára különösen veszélyes” intézkedésnek titulálta a nyelvhasználati törvényt, amely egészében rossz, és a magyar autonómia kialakításához vezet Szlovákiában.

“Ezek afféle politikai kijelentések voltak, amiket az ülések során mondunk, most arról van szó, hogy egyik fél se érezze magát megkárosítva” – magyarázta a SITA hírügynökségnek Čaplovič, miközben Podmanický nem határolódott el ennyire kijelentéseitől. “Azt kritizáltam, hogy a törvény a népszámlálás előtt változik, nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy azt ismét meg kellene nyitni” – vélekedett a Smer képviselője, aki elmondása szerint mélyebben szándékozik foglalkozni a problémával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik