Szórakozás

Durva dolgok várnak Damura a börtönben? Rászállhatnak a rabok?

Vélhetően kegyetlen időszak vár Damu Rolandra a börtönben, ugyanis a hozzá hasonló dolgokért elítélteket bent nemigen kedvelik a rabtársak – mondta a Hír24-nek egy volt rab.

Mint ahogyan arról a Hír24 már többször is beszámolt, a színészt jogerősen 4 és fél év börtönbüntetésre ítélték, de azt egyelőre még nem lehet tudni, mikor kell bevonulnia. Damu továbbra is azt hangoztatja, hogy ártatlan, és mindent megtesz azért, hogy ez bebizonyosodjon.

A Hír24-et időközben megkereste egy férfi, aki korábban meglehetősen kemény bűnözők között töltötte a büntetését. Azt állítja, hogy szerinte Damu Roland nem sok jóra számíthat rabtársaitól, már ha nem kivételeznek vele a hatóságok. Erre azonban vélhetően nincs esély, ezt láthattuk Stohl András esetében is. Az RTL Klub műsorvezetője sem kapott magánzárkát, mindent pontosan úgy csináltattak vele is, mint a civil fogvatartottakkal. Ráadásul a hírek szerint Bucit kifejezetten kedvelték a rabtársai, soha senki nem bántotta, csupán kétszer szóltak be neki.

„Szerintem a két színész esetét nem lehet egy kalap alá venni. Stohl közlekedési ügy miatt ült, Damut meg erőszakos bűncselekményért ítélték el. Ráadásul Damu Rolandnak van valami a személyiségében, ami olyan megmagyarázhatatlanul furcsa. A börtönben a bűnözők között is meg van az, hogy kit utálnak és kit nem. Azokat, akik gyerekeket bántanak, mindenki nyírja, de azokat sem kedvelik, akik nőket bántalmaznak. Damu hiába állítja, hogy ő nem csinált ilyet, bent nem neki hisznek majd. Szerintem nagyon rossz világ vár bent rá. Kérdés, hogy kibírja-e? Aztán lehet, hogy tévedek, de nem hinném” – mondta a korábbi börtönlakó.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtóosztályán a Hír24 érdeklődésére elmondták, más intézményekhez hasonlóan a börtönökben is előfordulhatnak atrocitások. Tapasztalataik azt mutatják, hogy a különböző kulturális hagyományokkal, társadalmi-szociográfiai jellemzőkkel rendelkező fogvatartottak között nagyobb valószínűséggel fordul elő konfliktus. A börtönökben rendszeresen foglalkozik nevelő, pszichológus és lelkész a rabokkal, valamint a munka és a különféle közösségi programok is alkalmat adnak a feszültség oldására. Amennyiben tudomásukra jut olyan eset, amikor a fogvatartottak egymást bántalmazzák, akkor fegyelmi-, esetleg büntetőeljárás követi a történteket.

2011-ben hivatalos személy elleni erőszak 66, súlyos testi sértés 97 esetben történt a hazai börtönökben, a fogvatartotti létszám jelenleg megközelíti a 17 700-at.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán arról is érdeklődtünk, hogy Damu Roland esetleg részesülhet-e bármiféle megkülönböztetett bánásmódban, ha bevonul a börtönbe? Elmondták, hogy az előírások alapján differenciálják a fogvatartottakat, senki nem részesül egyedi, különleges bánásmódban, így értelemszerűen a színész sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik