Szórakozás

Utcára vonulnak a nők a magyar sztár miatt

A Patent Egyesület tüntetést szervez a Damu-per következő tárgyalási napjára. A szexuális áldozatok jogsegélyszervezete a bíróság elé nők százait várja.

Utcára mennek a nők! A Damu-per másodfokú tárgyalásának első napját követően, nőnapon adott ki közleményt a Patent Egyesület, amelyben felháborodását fejezte ki Damu ügyvédjének védőbeszéde miatt.

“Egy 2008-as nemzetközi kutatásban 33 európai ország nemi erőszakra vonatkozó adatait elemezték. Ezek közül Magyarországon a legkevesebb az erőszakos közösülés miatt tett feljelentések száma: százezer emberre 2,1 jut. Svédországban 23-szor több esetet jelentenek be, mint nálunk, de Csehországban vagy Szlovákiában is lényegesen többet. Mindez nem meglepő, ha az első fokon hat év szabadságvesztésre ítélt Damu Roland és ügyvédje elmúlt hetekben tapasztalt haknikörútjára és pornórendezői munkásságára tekintünk. Valamennyi, nagy nyilvánosságot kapott nemierőszak-esetben a védő a szexuális erőszakot övező mítoszokra és előítéletekre, valamint a sértett szavahihetőségének megkérdőjelezésére épít, ami sérti az áldozatok emberi méltóságát, és elrettenti őket a jogérvényesítéstől. Elfogadhatatlan, hogy a nemi erőszakot azzal kérdőjelezik meg, hogy nem volt külsérelmi nyom a nemi szerven vagy másutt, amikor minden e témával tudományos igénnyel foglalkozó szakmai anyag rögzíti, hogy legtöbbször nincs testi sérülés. A felek közti korábbi szexuális kapcsolat sem lehet alapja a későbbi erőszak cáfolatának, amikor a statisztikák szerint a nemierőszak-esetek kétharmadát ismerős követi el, nagyrészt olyan személy, akivel az áldozatnak korábban szexuális kapcsolata volt. Kifogásoljuk, hogy még az igazságügyi szakértők is osztják azt a tévhitet, hogy a szexuális erőszakot perverzek követik el, holott az elkövetők többsége a (volt) partnerét bántalmazza ezzel az eszközzel, sokszor akkor, amikor a nő ott akarja hagyni. Gyakran próbálják az erőszak megtörténtét kétségbe vonni az áldozat szexuális előéletére, szexuális szokásaira, életmódjára, öltözékére hivatkozva, holott a tudományos kutatások szerint nem gyakoribb a hamis vád az ilyen ügyekben, mint más bűncselekmények esetén” – olvasható a “nőnapi üzenetükben”, amelyre Damu a következőket mondta a Hír24-nek: „Kikérem magamnak, hogy mindenféle nőbizottságok engem és dr. Ruttner Györgyöt támadja” – mondta hevesen.

A Patent Egyesület azonban most újabb lépést tesz, az utcára viszi a nőket. A helyszín és időpont: Damu újabb tárgyalásának napja és helyszíne lesz.
„Délután 14 órára várunk minden olyan nőt és érdeklődőt, akik nem támogatják azt, hogy a nemi erőszak áldozatait így, vagy hasonló módon meghurcolják. A vádlott ügyvédjének védőbeszéde, a pornófilmforgatás és az ügyben korábban tett nyilatkozataik a nők és a sértett számára is megalázóak. Ráadásul a nemi erőszak lehetőségéről is valótlan dolgokat állított. Mindez azt eredményezheti, hogy a vádlott által esetlegesen korábban bántalmazott nők, vagy azok a nők, akik hasonló módon jártak, nem mernek majd jelentkezni és feljelentést tenni, félve attól, hogy ilyen meghurcoltatásnak teszik ki magukat. Az érdeklődőket tehát március 20-án, 14 órára várják a bíróság elé, a Markó utca 27-be” – mondta megkeresésünkre Tüdő Petra, az egyesület szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik