Szórakozás

Kóklerek osztják az Oscart

Bár ez a filmes világ legrangosabb elismerése, a hozzá nem értő akadémiai tagok miatt sokan megkérdőjelezik a döntések szakmaiságát.

Az univerzumban mindenki tudja, hogy mekkora szó Oscar-díjat kapni. Viszont néhányan a legkevésbé sem jönnek lázba tőle, ha a jelöltek listájára kerülnek. Méghozzá teljesen jogosan, ugyanis a színfalak mögé tekintve, erősen megkérdőjelezhető a szakmaisága. Ennek oka pedig a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tagjainak összetétele. Bár azt pontosan nem tudni, hogy ki is az az 5,765 szakmabeli, aki voksával odaítéli a szobrokat, de egy-két érdekes tag neve közismert.

Többek közt Lorenzo Lamas, Jet Li, Vin Diesel, Pee-wee Herman, Erik Estrada, Steve Guttenberg, Cheech Marin, vagy Judge Reinhold is beleszólnak, hogy az adott évben kik alkották a legjobb filmeket. Az ízlésük pedig lehet, hogy jó, de a filmográfiájuk alapján aligha lehet őket szaktekintélynek nevezni. Mégis ugyanannyit ér a szavuk, mint David Fincheré, Julia Robertsé és Tom Hanksé. Míg az olyan nevek, mint George Lucas, Woody Allen vagy Viggo Mortensen nem tagjai az Akadémiának. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a triumvirátus nem hajlandó csatlakozni, hiába kapnak meghívót minden évben.

De amíg a tagsághoz elég annyi, hogy már két, szavazati joggal rendelkező személy jelöljön valakit, addig képtelen a rendszer kiszűrni az oda nem illő egyedeket. De legalább már maximalizálták harmincban, az egy évben felvehető tagok számát. Így legalább elkerülhető, hogy a Jersey Shore szereplői is bekerüljenek a döntőbizottságba. Viszont ettől függetlenül az évtizedek során azért elég sok szemetet összehordott a szél az Akadémia tagjai közé.

A tagok összetételében a százalékos megoszlások is elég érdekesek. A szavazók 94%-a fehér, 77%-a férfi, mindössze 14%-a nyert már Oscart és csak a 19%-a volt jelölve díjra. 54%-a pedig túl van már a hatvanon, míg negyven alatt csupán 2%-a. Vagyis egy új, forradalmi újításokkal dolgozó filmet könnyedén elutasíthatnak. Ahogy volt az, az Eredet esetében is.

De azért még mindig többre becsülendő egy Oscar győzelem, mint egy Golden Globe. Hiszen itt mégse a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók döntenek az alapján, hogy ki, melyik stúdiótól, milyen ajándékot kapott az év folyamán.

Az idei Oscar-díjátadót írásos formában a Hír24-en is követheti élőben mindenki, akit csak a lényeges történések érdekelnek, és nem kíváncsi az erőltetett felkonfokra, vagy a hosszúra nyúlt köszönőbeszédekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik