Szórakozás

Öngyilkos lett a televíziós ikon – A fia talált rá a holttestére

Fejbe lőtte magát a válása és egészsége megromlása miatt az amerikai televíziózás egyik legnagyobb alakja, Don Cornelius.

Szerdán az amerikai tévézés egyik korszaka zárult le végleg rendkívül tragikusan. Don Cornelius hetvenöt éves korában fejbe lőtte magát fegyverével. A legendás tévés holttestére a fia talált rá, aki azonnal riasztotta is a mentőket, de már nem lehetett segíteni a férfin. Don szörnyű tettére több magyarázat is lehet. Nemrég zárult le válása jóval fiatalabb feleségével, és az egészségi állapota sem volt rendben: időskori demenciával és kezdődő Alzheimer-kórral küzdött. A férfi nem bírta a megpróbáltatásokat, így lelki és testi szenvedései elől az öngyilkosságba menekült.

Pedig Cornelius valóságos félistennek számított az amerikaiak, és főleg a feketék szemében. Ugyanis az ő munkássága révén sikerült teret hódítaniuk maguknak az afroamerikaik által űzött zenei stílusoknak, amikor 1970-ben elindította a Soul Train nevű műsort. Nélküle a jazz, a soul, az r&b és a hip-hop nem lett volna annyira népszerű, mint amilyen az elmúlt évtizedekben. Don zenés show-jában olyan neveknek adott lehetőséget az országos ismertségre, mint Michael Jackson, Aretha Franklin, James Brown vagy Smokey Robinson. Később létrehozta a Soul Train Awardsot is, ami a fekete zenészek egyik legnagyobb elismerésnek örvendő díja.

A Soul Train pedig nemcsak egy egyszerű ugródeszka volt a kisebbségi előadóknak, hanem máig az egyik legszórakoztatóbb és legszínvonalasabb zenei műsor. Ezért nem is véletlen, hogy harmincöt esztendőn keresztül maradt képernyőn, amivel ez a legtovább futó, országosan látható show az amerikai tévétörténelemben, Don pedig az egyik legnagyobb ikon, aki valaha a világító dobozban feltűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik