Szórakozás

Több tucat gyorshajtó bukott le Fejérben

Négy nap alatt egy tucat külföldi, és kétszer annyi magyar autóssal szemben intézkedtek a rendőrök.

Péntektől a 81-es, és a 62-es főút megyei szakaszán tartott razziát a külföldi szabálysértők kiszűrésére a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya. Négy nap alatt a közlekedési járőrök mintegy tucat külföldi állampolgárral szemben intézkedtek. Közülük 6-7-re helyszíni bírságot szabtak ki, a többiekkel szemben közigazgatási hatósági eljárást kezdeményeztek. A magyar szabályszegők a külföldieknél kétszer többen voltak, bár az akció nem rájuk vonatkozott- mondta a Fehérvár24-nek Németh –Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A razzia hétfőn délelőtt a sajtó jelenlétében is folytatódott. 3 óra alatt 9 autóssal szemben intézkedtek a rendőrök, közülük egy volt külföldi állampolgár. A kamionos 70 helyett 89 km/h-s  sebességgel haladt a 81-es úton. A helyszínen befizette a 30 ezer forint büntetést- tudtuk meg Jankovics Timea főhadnagytól, a Fejér Megyei Közlekedésrendészeti Osztály forgalomellenőrző alosztályvezető- helyettesétől.

Tavaly nyáron lépett életbe az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy a szabályszegő külföldi autóvezetőket addig ne engedjék el a rendőrök, amíg a rájuk kiszabott pénzbírságot be nem fizetik. Tavaly közülük 2858 külföldivel szemben intézkedtek Fejér megye rendőrei. Ebből 2333 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 239 alkalommal közigazgatási-hatósági eljárást indítottak, míg 286 külföldivel szemben indult szabálysértési eljárás. Közülük 220-an pénzbírságot, 37-en figyelmeztetést kaptak. 26 külföldi autóvezető nem ülhet a volánhoz az ország útjain.

Bár a kiemelt ellenőrzés a külföldiekre vonatkozott, sok magyar autós is fennakadt rajta.

Hétfőn a három óra alatt 8 magyar autóvezetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Háromra közülük 30-30 ezer forintos közigazgatási bírságot szabtak ki. Ketten 20-23 km/h-val mentek gyorsabban a megengedett 90-nél. Egy autó próbarendszámát vették el, egyebek között azért, mert a rendszámot nem arra az autóra adták ki. 5 autós 15 km/h-nál kevesebbel lépte túl a megengedett sebességet, ők megúszták 4-10 ezer forintos helyszíni bírsággal.

A 2009-ben bevezetett objektív felelősség óta csökken a gyorshajtók száma. Míg 3-4 óra alatt korábban 30-35 autós akadt fenn az ellenőrzésen, mostanában átlagban 10-15- mondta Jankovics Tímea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik