Szórakozás

Botránysorozat az Eurovíziós Dalfesztivál körül

Míg Gallusz Nikit meglepetésként érte, hogy más hangjával pályáztatják szerzeményüket, Bebéék dalát ki is zárták. Tóth Gabit pedig plágiummal vádolják az interneten.

Szinte még el sem kezdődött az Eurovíziós Dalfesztivál hazai selejtezője máris botrányok színesítik a versenyt. Futótűzként terjedt a hír, miszerint Gallusz Niki és Vizy Márton dalában a női hang nem az ismert énekesnőé. Bár a pályázati klipben Gallusz Niki látható, kiderült, hogy a felvételen valójában Ambrus Rita énekel.

“Évekkel ezelőtt Vígh Kristóffal írtunk egy számot, amit most elővettem a fiókból. Az idő rövidsége miatt a pályázatra azt a felvételt küldtem be, amit még akkor rögzítettünk Ambrus Ritával, amikor maga a szám született. Mivel ez a dalok versenye, ezt a szabály nem tiltja. Sőt, a tévének joga van bármikor lecserélni az előadókat is. Az új, kicsit átdolgozott verziót a napokban énekeljük majd fel” – nyilatkozta a Borsnak Vizy Márton, aki ügyesen kijátszotta ezzel az Eurovíziós Dalfesztivál szabályzatának kiskapuját.


A 2012 -es Eurovíziós Dalfesztivál zsűritagjai
Fotó: MTI / Illyés Tibor

Tegnap azonban konkrét visszaélésre bukkant az ESC, így Bebéék muzsikáját – mely korábban a nagy nyilvánosság előtt is elhangzott – kizárták a versenyből.
“Kizárta az MTVA és az MTV Zrt. Bebe and The Change ‘Fans will be friends’ című dalát, mert bizonyíthatóan elhangott a dal szeptember 1. előtt egy kereskedelmi csatornán” – áll az ESC hivatalos oldalán.
Bebe helyett így az öt talonba választott dal egyike versenyezhet a legjobb húsz között. Tehát tegnaptól Krisz Rudi “A fél veled egész” című dala is esélyes lehet a bakui megmérettetésre.

Bár a selejtező még el sem kezdődött, könnyen elképzelhető, hogy lesznek még botránygyanús ügyek. Tóth Gabi dala körül például máris megindult a szóbeszéd. Az internetes közösség egy része szerint ugyanis a “Nem kell végszó” című szerzemény gyanús egyezést mutat Adam Lambert “If I had you” című számával.

Tóth Gabi azonban nem foglalkozik a pletykával. “Találgatások mindig vannak, de én ezeken csak jót mosolygok. Különösebben nem érdekelnek. Inkább örülök neki, ha hasonlítgatnak. Szerintem addig csinálom jól a dolgokat, amíg hasonlítgatnak. Bár én továbbra se találok egyezést a dalom és bármelyik másik között. Próbálom kizárni az ilyen rosszindulatú feltételezéseket és inkább töltekezni olyan emberekkel, akik támogatnak a megmérettetésen” – nyilatkozta a Hír24-nek Tóth Gabi, aki klippet is forgat a legjobb húsz közé jutott muzsikához.


Bebéék dalát ki is zárták
Fotó: RTL Klub / Sajtóklub / Bársony Bence

A kizárások, egyezések és áthallások ellenére a zsűri egyetlen női tagja, Wolf Kati bizakodóan tekint a selejtezőre, ám azt, hogy számára ki lesz a befutó, nem árulta el.

“Vannak ismert és kevésbé ismert előadók is az indulók között, úgy érzem, hogy erős a mezőny, sok remek énekes jelentkezett a versenyre, de zsűritagként a dalnak kell befolyásolnia majd, nem az előadó személyének vagy ismertségének. A Magyar Televízió hagyományt kíván teremteni azzal, hogy a zsűribe a hazánkat legutóbb képviselő énekest is meghívja. Nagy megtiszteltetés, hogy idén így én is tagja lehetek a négytagú zsűrinek. Ugyanakkor ez egy nehéz feladat is egyben, hiszen a pályatársaimat kell zsűriznem”” – árulta el a Hír24-nek Wolf Kati, akinek nem lesz könnyű dolga zsűritagként, hiszen többeket is személyesen ismer a pályázók közül. Ilyen Fábián Juli is, aki még az X-Faktor alatt segítette az énekesnő pályáját. Ő volt ugyanis Wolf Kati énektanára.

“Mint ahogy minden nő tenné, valószínűleg én is az érzelmeimre fogok hagyatkozni a zsűrizéskor, arra a dalra, amelyik az előadón keresztül a legjobban megragad. Egy nő ezt nyugodtan megteheti szerintem. Szerencsére a dal kiválasztásában nem egyedül kell döntenem, hiszen a közönség is tud szavazni a kedvenc dalra és a többi zsűritag: Csiszár Jenő, Rakonczai Viktor és Rákay Philip is más-más szempontok alapján fogja nagyító alá venni az Eurovízióra esélyes dalokat. Különbözőek vagyunk, mégis jól tudunk együtt dolgozni. Ez már a több mint 200 beérkezett pályázat elbírálásakor is beigazolódott” – árulta el a Hír24-nek az énekesnő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik