Szórakozás

Baljós jelek 2012-re? – Háromszor lesz péntek tizenharmadika

Ebben az évben három hónapban is péntekre esik 13-a. Jelenthet ez valamit?Miért szerencsétlenebb nap ez a többinél?

2012-ben januárban, áprilisban és júliusban is eljön az a nap, amitől rettegnek a babonások: péntek tizenharmadika. Miért félnek tőle olyan sokan?

A 13-as szám már magában misztikus, vannak, akik negatív töltettel ruházzák fel, mások viszont szerencsésnek gondolják. Annyi biztos, hogy világszerte számos kórházban nincs 13-as számú kórterem, a toronyházakban 13. emelet, sőt, a reptereken is gyakran kimarad a 13-as beszállókapu.
A számtól való félelem olyan mértékű, hogy fóbiát neveztek el róla, ami nem más, mint a triszkaidekafóbia.

Nincs pontos magyarázat arra, miért szerencsétlenebb a hónapok tizenharmadik napja, ha az péntekre esik, de egyesek szerint a magyarázat a Bibliában található, hiszen Jézus az utolsó vacsorán –, ha Isten fiát is beleszámítjuk – 13 fő vett részt.

Szerencsétlen párosítás

Na és hogy miért vészjósló, ha a 13-as szám és a pénteki nap találkozik. Mert történelmük során mindkettő hordozott a hátán szomorú, gonosz vagy éppen szokatlan tényeket. De akkor elsőként maradjunk a számnál: a kabbalisták szerint a 13-as azért rossz, mert őt a 12-es előzi meg a sorban, ami viszont a tökéletesség jelképe. A számmisztika más értelmezése úgy kalkulál, hogy ha az 1-et és a 3-at összevonjuk, akkor 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halált jelenti. És akkor itt ez a fránya péntek, a hétköznapok záróakkordja, amely ha hihetünk a mendemondáknak, akkor egy erősen gonoszjáró napnak minősül. Valaha ugyanis ez volt a kereszténység által üldözött pogányság szertartási napja, a templomos lovagok kivégzésének a napja, sőt az 1800-as évekig ez volt a hóhér napja is, ekkor fejezték le az elítélteket. Tanai Péter, a győri Xantus János Múzeum muzeológusa azt mondja, hogy péntek 13-ának inkább a pszichológiája érdekes. Hiszen mindegy, hogy mit, csak valamit ennek a napnak tulajdonítani akarnak az emberek. Ha van mit ráfogni – például azért vagyok ma ilyen szerencsétlen, mert…- akkor már megnyugszik a lélek.

Ami külön érdekesség, hogy ma nemcsak január 13-a, péntek van, hanem Veronika névnap is, amit a népi hagyományok a tél leghidegebb napjának tekintenek, de jó hír, hogy a ma köttetett házasságok szilárdan kitartanak az életben. Kérdés az, hogy péntek 13-ra, a nagy babona-divat miatt tervezett-e valaki hetedhét országra szóló menyegzőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik