Szórakozás

Baljós jelek 2012-re? – Háromszor lesz péntek tizenharmadika

24.hu
Csapucha Adrienn
24.huCsapucha Adrienn

2012. 01. 13. 17:19

Ebben az évben három hónapban is péntekre esik 13-a. Jelenthet ez valamit?Miért szerencsétlenebb nap ez a többinél?

Korábban a témában:

2012-ben januárban, áprilisban és júliusban is eljön az a nap, amitől rettegnek a babonások: péntek tizenharmadika. Miért félnek tőle olyan sokan?

A 13-as szám már magában misztikus, vannak, akik negatív töltettel ruházzák fel, mások viszont szerencsésnek gondolják. Annyi biztos, hogy világszerte számos kórházban nincs 13-as számú kórterem, a toronyházakban 13. emelet, sőt, a reptereken is gyakran kimarad a 13-as beszállókapu.
A számtól való félelem olyan mértékű, hogy fóbiát neveztek el róla, ami nem más, mint a triszkaidekafóbia.

Nincs pontos magyarázat arra, miért szerencsétlenebb a hónapok tizenharmadik napja, ha az péntekre esik, de egyesek szerint a magyarázat a Bibliában található, hiszen Jézus az utolsó vacsorán –, ha Isten fiát is beleszámítjuk – 13 fő vett részt.

Szerencsétlen párosítás

Na és hogy miért vészjósló, ha a 13-as szám és a pénteki nap találkozik. Mert történelmük során mindkettő hordozott a hátán szomorú, gonosz vagy éppen szokatlan tényeket. De akkor elsőként maradjunk a számnál: a kabbalisták szerint a 13-as azért rossz, mert őt a 12-es előzi meg a sorban, ami viszont a tökéletesség jelképe. A számmisztika más értelmezése úgy kalkulál, hogy ha az 1-et és a 3-at összevonjuk, akkor 4-et kapunk, amely egyes népeknél a halált jelenti. És akkor itt ez a fránya péntek, a hétköznapok záróakkordja, amely ha hihetünk a mendemondáknak, akkor egy erősen gonoszjáró napnak minősül. Valaha ugyanis ez volt a kereszténység által üldözött pogányság szertartási napja, a templomos lovagok kivégzésének a napja, sőt az 1800-as évekig ez volt a hóhér napja is, ekkor fejezték le az elítélteket. Tanai Péter, a győri Xantus János Múzeum muzeológusa azt mondja, hogy péntek 13-ának inkább a pszichológiája érdekes. Hiszen mindegy, hogy mit, csak valamit ennek a napnak tulajdonítani akarnak az emberek. Ha van mit ráfogni – például azért vagyok ma ilyen szerencsétlen, mert…- akkor már megnyugszik a lélek.

Ami külön érdekesség, hogy ma nemcsak január 13-a, péntek van, hanem Veronika névnap is, amit a népi hagyományok a tél leghidegebb napjának tekintenek, de jó hír, hogy a ma köttetett házasságok szilárdan kitartanak az életben. Kérdés az, hogy péntek 13-ra, a nagy babona-divat miatt tervezett-e valaki hetedhét országra szóló menyegzőt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.