Belföld

Hatodával nőtt Győr adóbevétele 2011-ben

Hatodával több adót szedett be Győr önkormányzata tavaly, mint 2010-ben.

A növekedés nem szigorítások eredménye, hiszen sem új közterhet nem vezettek be Győrben, sem az eddigiek mértékét nem emelték – mondta Simon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP) adó- és pénzügyekért felelős alpolgármester az MTI-nek.

Közlése szerint a 19,4 milliárdos adóbevételek oroszlánészét az iparűzési adó adja, amelyből 16,3 milliárd forintnyit szedtek be; ez 19,6 százalékos növekedést mutat a megelőző évhez képest. A növekmény háromnegyede a meglévő üzemek “felpörgésének”, negyede pedig újak betelepülésének köszönhető – jelezte.

Az alpolgármester szerint a város gazdasága már túljutott a recesszió mélypontján, a múlt év adatai pedig “óvatos optimizmusra adnak okot”. Megemlítette, hogy az országos trendhez hasonlóan a térségben is gyengélkedik az építőipar, ugyanakkor a gép- és járműgyártás fejlődésében komolyak az előrelépések.

Az építményadóból befolyt 1,95 milliárd forint 2,3 százalékos növekedést jelez; ennél pár tizedszázalékkal erősebben emelkedett a gépjárműadóból származó bevétel, amely kereken 1,1 milliárdos tétel Győr költségvetésében.

Simon Róbert Balázs szólt arról, hogy négy olyan tétel is van, amely többletterhet jelent majd a 2012-es városi büdzsé számára. A központi normatívák nominális szinten tartásával mintegy 360 millió, a kétszázalékos áfa-emeléssel körülbelül 400 millió forinttól esik el az önkormányzat. Emellett negyedével-ötödével – hozzávetőlegesen kétmilliárd forintra – ugrik az adóerő-képesség miatti elvonás.

Ugyanakkor ingatlanértékesítésből származó bevételekkel sem igen számolhat Győr. “A pangó piacon óvatosan kell tervezni” – fogalmazott az alpolgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik