Belföld

Hatodával nőtt Győr adóbevétele 2011-ben

24.hu
24.hu

2012. 01. 13. 10:12

Hatodával több adót szedett be Győr önkormányzata tavaly, mint 2010-ben.

Korábban a témában:

A növekedés nem szigorítások eredménye, hiszen sem új közterhet nem vezettek be Győrben, sem az eddigiek mértékét nem emelték – mondta Simon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP) adó- és pénzügyekért felelős alpolgármester az MTI-nek.

Közlése szerint a 19,4 milliárdos adóbevételek oroszlánészét az iparűzési adó adja, amelyből 16,3 milliárd forintnyit szedtek be; ez 19,6 százalékos növekedést mutat a megelőző évhez képest. A növekmény háromnegyede a meglévő üzemek “felpörgésének”, negyede pedig újak betelepülésének köszönhető – jelezte.

Az alpolgármester szerint a város gazdasága már túljutott a recesszió mélypontján, a múlt év adatai pedig “óvatos optimizmusra adnak okot”. Megemlítette, hogy az országos trendhez hasonlóan a térségben is gyengélkedik az építőipar, ugyanakkor a gép- és járműgyártás fejlődésében komolyak az előrelépések.

Az építményadóból befolyt 1,95 milliárd forint 2,3 százalékos növekedést jelez; ennél pár tizedszázalékkal erősebben emelkedett a gépjárműadóból származó bevétel, amely kereken 1,1 milliárdos tétel Győr költségvetésében.

Simon Róbert Balázs szólt arról, hogy négy olyan tétel is van, amely többletterhet jelent majd a 2012-es városi büdzsé számára. A központi normatívák nominális szinten tartásával mintegy 360 millió, a kétszázalékos áfa-emeléssel körülbelül 400 millió forinttól esik el az önkormányzat. Emellett negyedével-ötödével – hozzávetőlegesen kétmilliárd forintra – ugrik az adóerő-képesség miatti elvonás.

Ugyanakkor ingatlanértékesítésből származó bevételekkel sem igen számolhat Győr. “A pangó piacon óvatosan kell tervezni” – fogalmazott az alpolgármester.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.