Szórakozás

Tovább kanyarog Dopeman Himnusz-ügye

Két elektronikus feldolgozás is született már a Himnuszból, azonban a büntetés mindegyik esetben elmaradt. dr. Ruttner György szerint mindez természetes, hiszen a himnuszgyalázás csak értelmezés kérdése.

Javában zajlik Dopeman, azaz Pityinger László ügye, akinek egyik száma miatt tizenöt feljelentés érkezett a hatóságokhoz. A vádak szerint Dopeman muzsikájával megsértette nemzeti jelképünket, a Himnuszt, hiszen annak két sorát – igaz változatlanul – trágár rapjébe ágyazta. Az ismert zenészt tanúként ki is hallgatta a VII. kerületi rendőrkapitányság, ám ügyében egyelőre nem született döntés. Pedig nem ő az első, aki felhasználta, vagy épp áthangszerelte a himnuszt. Talán az egyik legnagyobb vihart kavart eset az Anima Sound System zenekaré, akik feldolgozásukkal magukra haragították a politikai életet.

A formáció nem tett mást, csupán áthangszerelte Himnuszt, azonban a Kisgazdapártnál mindez így is kivágta a biztosítékot. Bár az esetnek nem lettek következményei, az Anima Sound System népszerűségén sokat dobott az eset. Akárcsak Czutor Zolién, aki a Belmondo együttes frontembereként nem csinál titkot belőle, hogy szívesen használja nemzeti jelképünket más hangszerelésben. Így volt ez akkor is, amikor a Híradó kamerái előtt énekelte el a Himnuszt a Hull a pelyhes fehér hó című gyerekdal dallamára. Az énekes szerint ugyanis a Himnusszal lehet, és kell is viccelni. Más stílusban ugyan, de 2007-ben DJ Tiesto is piacra dobta a Himnusz egy elektronikus verzióját. Ám, ahogy a korábbi esetek, úgy ez a feldolgozás sem járt szankcióval. Nem úgy, mint Dopeman esetében, akinek ügye jelenleg is folyamatban van.

Dr. Ruttner György szerint azonban Dope esetből sem lesz büntetés.
“Ez az eset nem bizonyítás, hanem értelmezés kérdése. A büntető-törvénykönyvet minden esetben szorosan kell értelmezni. A szövegkörnyezet az én értelmezésemben itt nem jelent gyalázást vagy megsértést” – árulta el a Hír24-nek a sztárok ügyvédje, aki szerint a Himnuszt, és a nemzeti jelképeket ettől függetlenül tisztelni kell. – “Csupán azért mert feldolgozta a Himnusz sorait, nem vonható felelősségre. Az, hogy a Himnusz sorai előtt és után mi hangzik el, nem számít. Ez csupán ízlés kérdése. Nem felháborodás alapján kell megítélni az esetet. Így az is mindegy, mennyi feljelentés érkezik az üggyel kapcsolatban. Meglátásom szerint amit tett, és ahogyan tette, nem ütközik a Btk. paragrafusaiba, így nem is büntethető.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik