Szórakozás

Dr. Csernus exkluzív: “Karácsonykor elfelejtem, hogy orvos vagyok”

Mostanában alig enged magához újságírót. Inkább dolgozik, gyógyít, és sokat utazik.

Olyan, mint egy folyton szolgálatban lévő keresztes vitéz. Kardja pengeéles, mintha attól tartana, hogy éberségét kihasználva valaki túljár az eszén, és orvul ledöfi. Ha a csalfaság (értsd: játszma, hazugság) bármely apró jelét is tapasztalja, nem ismer kegyelmet. Szúr, döf, vág.  Végül is, orvos. A lélek sebésze.


Fotó: Neményi Márton

Fontos neki a hit, mert beszélgetésünk alatt többször is ezt kéri számon rajtam, a világon. Hit nélkül az egész szart se ér. Mármint, az élet? A munka? Ez a cikk? Semmi.

Kétségkívül karizmatikus figura. Van benne némi raszputyini, a dühkitöréseiben, a delejező képességében. És a szerethetőségében is. Nem könnyű egy interjúlannyal, aki már azt is a magánéletébe való durva beavatkozásnak tekinti, amikor megkérdem, mi a kutyái neve.  Nehéz ember, de Csernust ezért szeretjük.

Azt mondja, sűrű éve volt. Sűrű, és jó. Állandóan úton volt. A karácsony? Otthon, a családdal. “Olyankor elfelejtem, hogy orvos vagyok. Otthon nem jönnek oda az emberek, hogy oldjam meg a problémájukat.” Halkan beszél, minden szavára koncentrálni kell, hogy értsem.

Már nem lakik a városban. Vidékre költözött, ahol nem botlik folyton a saját frusztrációjukba, félelmeikbe gabalyodott, reszkető városlakókba. Tegnap például a mezőn sétált a kutyákkal.

Keserűség nincs benne. Düh sem. Akkor mi van? “Az alkotás öröme” – mondja mosolyogva.


Fotó: Neményi Márton

Csernus mostanában szereti a közhelyeket.  Sőt mintha tudatosan használná őket, mert így talán jobban megérti a világ, mit is akar. Régi-új könyve, a Drogma (Az első kiadás 8 éve jelent meg. Ez a mostani a kibővített verzió.) előszavában maga a könyv szerkesztője sem tagadja, sokan közhelyesnek fogják tartani a művet. Pedig soha nem írt ennél fontosabb és aktuálisabb témáról.  A drogról. Gyógyulásokról, bukásokról, harcokról. Azokról, akiket szeret, és azokról, akik előtt titkolja, hogy szereti őket.

Hogy vannak-e barátai? Igen, vannak. Újak is? Azok is. Szakított-e már meg barátságot? Igen. Fájt? Fáj-e megszabadulni attól, ahol már nincs semmi – kérdez vissza.  Hisz-e a sorsszerű találkozásokban? Igen is, meg nem is. És a biliárdgolyókról kezd beszélni, melyek az asztalon véletlenül összekoccannak, majd újra elválnak.

Ahogy hallgatom, eszembe jut, hogy az ország is megérdemelne időnként egy Csernust. A kegyetlenül őszintét, a hazugságot gyűlölőt, a hitet és a lobogást számonkérőt. Benne azonban, mint mondja nincsenek politikusi ambíciók.


Fotó: Neményi Márton

Annál fontosabbak számára azok a győri ETO-ban focizó fiatalok,  akikhez immár nyolc éve jár péntekenként rendhagyó osztályfőnöki órát tartani. ”A tizenöt évesekkel még lehet valamit kezdeni” – mondja, majd elmeséli, hogy a csapat egyik tagjának most halt meg az édesapja, és segített a fiúnak feldolgozni a feldolgozhatatlannak tűnőt.

Hirtelen elhallgat. Végeztünk.

Sűrű, jó év volt a mostani. És ez valóban látszik rajta.

Boldog karácsonyt, dr. Csernus!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik