Szórakozás

Cselszövés áldozata lett a nőfaló híresség?

Az ügyvéd Strauss-Kahn politikai karrierjét akarták tönkre tenni a hírhedt New yorki nőüggyel.

A májusban New Yorkban őrizetbe vett Dominique Strauss-Kahn egyik amerikai ügyvédje úgy vélte, nem zárható ki: védencét előre kitervelt cselszövés érte, hogy tönkre tegyék politikai karrierjét.

A Nemzetközi Valutaalap akkori vezérigazgatóját a manhattani Sofitel szálloda egyik szobalányának bejelentése alapján vették őrizetbe. Az alkalmazott azt állította, hogy Strauss-Kahn megerőszakolta őt.

Az ügyvéd a The New York Review of Books című, kéthetenként megjelenő folyóirat egyik írására hivatkozott. A szombaton megjelenő cikk oknyomozó újságírója olyan rejtélyes momentumokat tárt fel, amelyek azon a május 14-i napon történtek, és ezek alapján feltételezi, hogy az ügyben szerepet játszottak a szálloda vezetői is.

Aznap ellopták Strauss-Kahn BlackBerry mobiltelefonját, amely később sem került elő, de mint azt a volt bankárhoz közeli köröktől tudni, egyik, feleségének küldött email üzenetét még az állítólagos erőszakkísérlet előtt Nicolas Sarkozy elnök pártjának székházában felolvasták. A telefon “mozgását” követő GPS-rendszer sem működött.

A Sofitel egyik biztonsági kamerájának felvételén ugyanakkor azt látni, hogy a szálloda főmérnöke örömittasan tánclépésekben közeledik a rendőrökre váró szobalány felé.

A jogász arra szólította fel a Sofitelt és az Accor francia cégcsoportot, a szálloda tulajdonosát, hogy adjon kielégítő magyarázatot a cikkben megfogalmazott kérdésekre és kételyekre.

A Strauss-Kahn elleni vádakat végül is ejtették, de az eset kettétörte politikai karrierjét. A volt IMF-vezető a 2012-ben esedékes franciaországi elnökválasztás első számú baloldali esélyese volt, ám győzelmi reménye a New York-i meggyanúsítással szertefoszlott.

Strauss-Kahn augusztus végén tért vissza Franciaországba, majd egy televíziós interjúban leszögezte: “sem erőszak, sem zaklatás, sem bűncselekmény” nem történt a szállodaszobában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik