Szórakozás

Százezreinkbe kerül Stohl András börtönbüntetése

Vajon mennyibe kerül az adófizetőknek Stohl András börtönbüntetése? És mennyibe fáj a családjának?


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A 2010-es decemberi adatok szerint Magyarországon jelenleg körülbelül 16 500 fogvatartott tengeti mindennapjait a rácsok mögött. A büntetés-végrehajtás évente egy adott összeggel gazdálkodhat a központi költségvetésből, ha ezt elosztjuk a kiadásokkal, könnyedén kiszámolhatjuk, hogy egy rab napja mennyibe kerül az államnak. Napi ellátásukra a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint 2238 forintot kell összeadniuk az adófizetőknek. (Igaz, ehhez a börtönök is hozzájárulnak, de jóval kisebb arányban.)

A 2238 forintból többek között az elítéltek étkeztetésére, ruháztatására, zárka- és ágyfelszerelésére, oktatására futja csupán, ha ehhez hozzáadjuk a személyi állomány bérét (például a rabszállítók üzemanyagdíját) is, az összeg több ezer forinttal nőhet.

A szeptemberben 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt Stohl András rácsok mögötti kalandja így megközelítőleg 670 ezer forintjába kerül az adófizetőknek, de ezt a számot – tekintve, hogy a színész jó magaviselet esetén 5 hónap múlva szabadulhat – megfelezhetjük, így Bucit valamivel több, mint 300 ezer forint közvetlen költség terheli.

Stohl családja sem ússza meg súlyos kiadások nélkül: a népszerű műsorvezető vásárolhat a benti boltban (havi 2 alkalommal, alkalmanként maximum 15 ezer forintért), napi 10 percre felhívhatja a szeretteit, akik csomagot küldhetnek a számára (például tisztálkodási szereket vagy kávét, esetleg csokit), levelezhetnek vele és havonta egyszer meglátogathatják – ennek azonban mind ára van. Ancsikáéknak körülbelül 100-120 ezer forintot kell elkülöníteniük a havi rezsiköltségből, vagyis megközelítőleg ennyit költhet magára a raboskodó színész, hogy könnyebben átvészelje a börtönben töltött sivár napokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik