Szórakozás

Prince ma este debütál Budapesten

Lélegzetvisszafojtva várják a Grammy-díjas énekest a Szigeten.

Mint arról korábban beszámoltunk, 32 évvel első koncertje és harmincöt stúdióalbum után először lép fel Magyarországon Prince, aki kedden, a Sziget fesztivál nulladik napján ad ízelítőt behatárolhatatlan és szerteágazó zenei repertoárjából.

A rocklegenda eddigi pályafutása legnagyobb slágereivel örvendezteti meg a közönséget: a szervezők szerint várhatóan elhangzik majd a Purple Rain, a Kiss, a When Doves Cry, valamint az 1999 is.

157 centiméteres magassága ellenére az 53 éves amerikai énekes és dalszerző a rock and roll történelem egyik legnagyobb bálványa. Prince Rogers Nelson egy minneapolisi dzsesszzongorista és egy dzsesszénekesnő gyermekeként látta meg a napvilágot 1958-ban, apja művésznevéről kapta a Prince Rogers nevet. Amikor hétéves korában szülei elváltak, John L. Nelson hátrahagyott zongoráján a későbbi zseni a tévében hallott dallamokat kezdte utánozni.

Prince első jelentős sikerét 1984-ben érte el, ebben az évben jelentette meg a sztárságát bebetonozó Purple Rain albumot és szerepelt az azonos című – félig önéletrajzi – filmben, amely két Grammy- és egy Oscar-díjat hozott neki, utóbbit a kísérőzenéért kapta. A 13 millió példányban elfogyott lemez 24 hétig vezette a slágerlistát, a film pedig csak az újvilágban 80 millió dolláros hasznot termelt: Amerika az apró zseni előtt hevert, akinek sikere azóta is töretlen.

A vegetáriánus herceg Madonnától Kim Basingerig számos hírességgel járt és kétszer is megnősült. Egyetlen gyermekét egyhetesen elvesztette Pfeiffer-szindróma miatt, 1996-ban.

Különcségei közé sorolható, hogy nem ünnepli születésnapját, nincs mobiltelefonja, interjúin nem lehet diktafont használni, és mivel lefutott dolognak tartja az internetet, honlapot sem működtet. Fél a liftektől, de nem lépcsőzik, így állítólag ölben viteti fel magát az emeletre, ha arra van szükség. Élesen bírálja a fájlcserélő oldalakat, amelyek elterjedése miatt idén bejelentette: bár legalább 300 kiadatlan dala van, nem jelentet meg több albumot. Komoly megütközést váltott ki az nyilatkozata is, amelyben – noha 2001-ben belépett Jehova tanúi közé – fennen dicsérte az iszlám hitet, mondván, az iszlám országokban rend van az egyetlen vallás miatt, és az emberek boldogok, “bár vannak, akiknek semmi sem jó”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik