Szórakozás

“Halálba itta és drogozta magát” a világsztár

Barátai szerint Amy Winehouse élete utolsó napjaiban szinte folyamatosan ivott és drogozott.

A kivételes tehetségű brit souldívát – aki a rhythm & blues és a dzsessz műfajában egyaránt otthonosan mozgott rövid, de kiemelkedő sikerű karrierje során – testőre találta holtan szombat este az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásában.

A vasárnapi megemlékezések visszatérő eleme, hogy Amy is a “27-esek klubjának” tagja lett, csatlakozva azokhoz a rocklegendákhoz – Janis Joplinhoz, Jim Morrisonhoz, Jimi Hendrixhez, Kurt Cobainhez és Brian Joneshoz -, akik szintén tragikusan fiatalon, 27 esztendősen távoztak.

Édesanyja, Janis megtörve ismerte el, hogy ötszörös Grammy-díjas lányának halála “csak idő kérdése volt”. Pénteken – Amy halála előtt alig egy nappal – találkoztak utoljára, és “már akkor sem volt magánál … mégsem tudom felfogni ilyen hirtelen elmúlását” – idézték őt a vasárnapi brit lapok.

A Sunday Mirrornak az énekesnő több közeli barátja elmondta, hogy Amy Winehouse élete utolsó hetében gyakorlatilag folyamatosan ivott, és az italra “vacak minőségű” extasy tablettákat szedett. Az egyik ismerős a vasárnapi lapnak tényszerűen kijelentette, hogy Amy “extasy-túladagolásban” halt meg.

Egy másik, név nélkül nyilatkozó barátja ehhez hozzátette: az utolsó időkben Amy ivászata “ellenőrizhetetlenné vált … az egyik üveg vodkát a másik után döntötte magába, és ehhez olyan mennyiségű drogot fogyasztott, hogy a kettő együtt már halálos keveréket alkotott”.

Az énekesnőről régóta köztudott volt súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszokkal, és legutóbb májusban töltött el rövid időt egy londoni rehabilitációs klinikán. A brit bulvársajtó “közeli ismerősökre” hivatkozva egy ideig azt is híresztelte, hogy Amy Winehouse a droghasználat miatt tbc-s lett, de ezt később hivatalosan cáfolták, az viszont ismert volt, hogy krónikus tüdőtágulat alakult ki nála.

Az énekesnőtől a brit és a nemzetközi pop-rock legnagyobbjai búcsúztak megrendülten a különböző közösségi portálokon. Sir Elton John szerint Amy Winehouse “a legkreatívabb művészek egyike volt, aki ebben az országban valaha is született”. Lady Gaga Twitter-üzenetében “bámulatos tehetségűnek” nevezte Amyt, Ronnie Wood, a Rolling Stones gitárosa pedig közölte, hogy “nagyon jó barátot” vesztett el. Lilly Allennek, a brit pop ünnepelt fiatal sztárjának megemlékezése szerint “már a szomorú szó sem elég” a történtek leírására. Lilly szerint Amy Winehouse “annyira elveszett lélek volt … nyugodjék szegény békében”.

Ajánlott videó