Szórakozás

Videóra vették a fókabébi születését

A látogatók szeme láttára adott életet utódjának kedden a Nyíregyházi Állatparkban élő két nőstény borjúfóka egyike.

A tízéves nőstény több mint tíz hónapos vemhesség után hozta világra tíz kilogrammos utódját, és az első pillanattól gondoskodóan neveli a csöppséget – tájékoztatott Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője szerdán.

Az újszülött nemét a szakemberek egyelőre nem tudják megállapítani, mivel a hasüregben elhelyezkedő ivarszervek ilyen korban még nem láthatók. Az állatparkban két felnőtt nőstény és egy hím borjúfóka él, és a kicsivel együtt vannak immár összesen négyen.

A sajtóreferens közlése szerint sem az anya, sem a fókabébi nem zavartatta magát a látogatóktól, akik ámulva nézték végig a problémamentesen és gyorsan lezajló szülést. Az egyik látogató kamerájával dokumentálta az eseményt, a felvételt pedig felajánlotta a park számára. Az esemény zoológiai szenzáció is egyben, mivel a több mint 150 éves magyar állatkerti történelemben eddig nem jegyeztek fel fókaszülést.

A szárazföldön világra jött kicsi születése után két órával már követte anyját a vízben, és otthonosan mozgott a számára addig ismeretlen közegben. Bár a fókák sok mindenben alkalmazkodtak a vízi életmódhoz – testük áramvonalas, orrnyílásaik zárhatók, végtagjaik pedig úszókká módosultak -, elléskor mégis a partra kell jönniük – mondta Révészné Petró Zsuzsa.

A bébit az anya az első hat hétben a tehéntejnél tizenkétszer zsírosabb fókatejjel táplálja, amelynek köszönhetően a szoptatási időszak végére a jövevény testsúlya a duplájára fog nőni, hosszúsága viszont nem változik – tette hozzá a sajtóreferens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik