Szórakozás

“Fóka-móka” a Nyíregyházi Állatparkban

Újabb látványossággal bővült a park fókabemutatója: a hagyományos gyakorlatokat immár egy "forró" gondozói öleléssel teszi feledhetettlenné Leon, a kaliforniai oroszlánfóka.

Az állat és trénere, Mudri Edit négy év után került olyan szoros bizalmi kapcsolatba, hogy lehetővé váljon a testi kontaktus – mondta Révészné Petró Zsuzsanna, az állatpark szóvivője csütörtökön. Az átkarolás nemcsak látványos eleme a fókashow-nak, hanem komoly érzelmekre is utal, mivel nagyon mély ember-állat kapcsolatnak kell ahhoz kialakulnia, hogy ezt egy ragadozó állat megengedje gondozójának.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg három kaliforniai oroszlánfóka él, melyeket naponta négyszer tréningeznek. Tanításuk során fontos a közös nyelv, amely ez esetben egy olyan jelrendszer, amelyet a trénerek tanítanak meg nekik. A nyíregyházi oroszlánfókák egyébként jelenleg több mint negyven gyakorlatot tudnak, a látványos showelemek mellett állatorvosi vizsgálatok elvégzését segítő feladatokat egyaránt elsajátítottak, így az úszólábúak önként vesznek részt a különféle beavatkozásokon.

A szóvivő elmondta, hogy a feladat típusától függően a betanítás időszaka két héttől egy évig terjed – az uszonnyal történő ölelés hosszabb folyamat, mivel bizalmi kapcsolatot kell felépíteni az állattal. A fókákkal úgynevezett pozitív megerősítéssel dolgoznak az oktatók, azaz haldarabokkal jutalmazzák őket egy-egy jól sikerült gyakorlat után. Táplálékuk fejenként napi nyolc kilogramm tengeri hal, melyet a tréning során kapnak meg.

Négy évvel ezelőtt egyévesen testsúlyuk 50 kilogramm volt, mára azonban ivaréretté váltak, és 160 kilogrammot nyomnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik