Szórakozás

Megszületett Ottó, a tapírcsikó

Az ősi formáját megőrző állatfaj ritkán szaporodik állatkertben, a Tisza-parti városban mégis immár a hetedik csöppség látott napvilágot.

A tapírfiú, „aki” gondozójától az Ottó nevet kapta, július 1-jén jött világra négy-öt kilogrammos testsúllyal. Láthatóan jól érzi magát, és szépen gyarapodik -– mondta Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

A tapír nagyon értékes állatkerti állat, születése nemzetközi téren is eseménynek számít. Bár Magyarország több állatkertjében is találkozhatnak a látogatók ezzel a békés növényevővel, ez idáig tartásában a Szegedi Vadaspark tekinthető a legsikeresebbnek. Ehhez a dél-amerikai állatok gondozásában szerzett tapasztalatok mellett az a tapírparadicsomnak is beillő, hatalmas, a természetes élőhelyét idéző bemutatóhely is hozzájárul, amelyet Pantanal-kifutónak neveztek el. A tavas-mocsaras, emellett száraz, erdős részekben is bővelkedő kifutó ideális otthona a vizet kedvelő fajnak.

Ugyan a közönséges tapír a leggyakoribb a három dél-amerikai tapírfaj között, mégis veszélyeztetett állatnak számít. Az Amerikában élőkön kívül még Ázsiában él egy faj, a nyerges mintázatáról jól ismert indiai tapír, amelynek természetvédelmi helyzete szintén kritikus. Az európai állatkertek ezért fajmegmentési program keretében tartják a tapírokat, Ottó szülei is így kerültek Szegedre, és eddig összesen hét utódnak adtak életet – közölte a szakember.

A csíkos, pöttyös testű kölyköket csaknem egyéves korukig közösen nevelik a szülők, majd a következő bébi érkezése előtt elvadítják maguktól.

A páratlanujjú patások rendjébe tartozó tapírok teste – melyet rövid, feketés-szürkésbarna szőr borít – a disznónál valamivel nagyobb. Felső ajkuk és orruk egyesülve lefelé hajló, rövid, mozgékony ormányt alkot. Mellső lábukon négy, a hátsón három ujjuk van. Testtömegük 150-250 kilogrammot is elérheti. Fogságban 30-35 évig is életben maradhatnak.

A trópusi erdőkben, valamint folyóvizek, mocsarak közelében élő tapír sokat és szívesen tartózkodik a vízben, kiválóan úszik, hosszú percekig képes a víz alatt maradni. Tápláléka vízinövényekből, falombból, hajtásokból és gyümölcsökből áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik