Élet-Stílus

Csíkos-pöttyös tapírbébi

Szívünk egyik csücske a kis tapír, aki kölyökként csak kisebb kutya méretű, ám kifejlett korára egy póni nagyságát is elérheti.

A közönséges, vagy dél-amerikai tapír a kontinens északi részén, egészen Észak-Argentínáig előfordul. A trópusi esőerdők lakója, kedveli a sűrű bozótost, melyben csapást vág megszokott útvonalainak. Napi tevékenységei közé tartozik a fürdés és dagonyázás, mellyel az élősködők ellen védekezik. Növényevő állat: hajtásokat, vízinövényeket, lombokat, gyümölcsöket fogyaszt.

A tapír magányosan él, csak párzás idején él társasági életet. A kicsi szőre gyönyörű sötétbarna, világos pöttyökkel és csíkokkal, melyek a rejtőzködést segítik az erdőben. Féléves-kilenc hónapos korára tűnik el ez az álca, és átadja a helyét az egyszínű, csokoládébarna szőrzetnek. Ha nagy lesz, egy Shetlandi póni méreteivel fog rendelkezni, akár 150-300 kilót is nyomhat. A dél-amerikai tapír veszélyeztetett állat, természetes élőhelye napról-napra csökken, és még mindig intenzíven vadásszák.

A képeken látható kis tapír a Bristol Állatkert családjában született. A hímnemű patás igazi felfedező, gondozója szerint folyamatosan mozgásban van, kutat és tanul, de szeret a mamája, Tamang közelében maradni, biztos, ami biztos alapon. A kisfilmen egy maláj tapírkölyköt láthatunk – hasonlóan csíkos-pöttyös ruhában.

AJÁNLOTT LINKEK:

Pampalini és a tapír

Ajánlott videó

Olvasói sztorik