Szórakozás

Béreljen egy egész falut 10 millióért

Szálloda helyett immár egész falukat is kibérelhet Ausztriában, Svájcban és Németországban az, akinek van rá a pénze.

Az éjszakánként már 50 ezer dollárért (9,5 millió forintért) elérhető idilli falvakat elsősorban céges rendezvényekhez ajánlják, de ideális helyszínt biztosíthatnak egy nagyszabású esküvőhöz is.

A magánszállásokat közvetítő Airbnb és a Rent a Village by Xnet együttműködésének köszönhetően kilenc osztrák, német és svájci falut is kínálnak az interneten. Mivel egy teljes település kibérlése meglehetően borsos összegbe kerül, a lehetőséggel jellemzően nagy multinacionális vállalatok élnek, amelyek ráuntak az egyforma konferenciaközpontokra és szállodákra, és izgalmasabb helyszínt kerestek céges rendezvényeiknek.

A BBC portáljának információi szerint az éjszakánként 50-65 ezer dollár közötti ár mintegy 150 ember szállását és étkezését, valamint a céges arculat alapvető megjelenését foglalja magában. Egy kis pluszpénzért az utcanévtáblákat is cégessé alakítják, logóval ellátott helyi “pénzt” nyomnak vagy akár színházi előadást is kerekítenek a vállalat alapításának történetéből. A szolgáltatások a helyieknek megélhetést biztosítanak, a turizmusból élő városoknak pedig bevételt hoznak – mondja Karl Schwärzler, a Rent a Village vezérigazgatója.

A különleges programban részt vevő első falu az osztrák Alpokban található Brand volt, amely azóta is a legnépszerűbb a bérelhető települések közül. Azoknak, akik igazi romantikára vágynak, például egy nagyszabású esküvő lebonyolításához, Karl Schwärzler a Salzburg környéki Goldegg am Seet ajánlja, amely saját középkori kastéllyal is büszkélkedhet. Volt is már egy pár, amely falut bérelt 25. házassági évfordulója megünneplésére, ám végül még a nagy nap előtt elváltak útjaik.

Az Airbnb-n megtalálható a falvak teljes listája. Azoknak azonban, akik kedvet kaptak a falubérléshez, érdemes idejében elkezdeniük: a foglalás és az előkészületek legalább hat hónapot vesznek igénybe, de nagyon nagy csoportok esetében ez akár egy teljes év is lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik