Gazdaság

Mennyibe kerül, ha autóval megyünk nyaralni?

Egy autópályás horvát kiruccanás költségét tízezres nagyságrendű tételben is növelhetik az útdíjak.

Amikor összeállítjuk egy autós nyaralás teljes költségvetését, számolni kell azzal, hogy több ezer, netán tízezer forintnak megfelelő összeget kell költeni különféle matricákra vagy éppen fizetőkapus áthajtásokra – írja összeállításában az Autónavigátor.hu.

A Magyarországhoz hasonló matricás gyakorlatot követik Ausztriában, Csehországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Svájcban. Ez utóbbi országban mindenkinek az éves matricát kell megvennie, ami 40 frank. Németország ezzel szemben az utazók Mekkája, itt nem kell fizetni az egész országot behálózó autópályák igénybevételéért, és szép számmal vannak sebességkorlátozás nélküli szakaszok is.

Hasznos tudni, hogy a Magyar Autóklubnál a szomszédos országok matricáit előre beszerezhetjük, és forintban fizethetjük. Ám lehetnek olyan speciális útszakaszok, (pl. alagutak, hidak, egyéb útszakaszok), ahol a megváltott matricák ellenére plusz használati díjat kell fizetni.

Bonyolultabb a rendszer a fizetőkapus országokban, így Franciaországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Spanyolországban és Szerbiában. Az átlagos díjszabás nagyjából 5-10 EUR/100 km körül alakul. Indulás előtt mindenképpen ajánlott az interneten tájékozódni a díjakról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik